Италия издаде червени предупреждения за горещо време за 16 града, като метеоролозите предупредиха, че през следващите дни температурите в Южна Европа ще достигнат рекордни стойности.

Същевременно, на испанския остров Ла Палма се наложи да бъдат евакуирани най-малко 4000 души, тъй като горски пожар излезе извън контрол, съобщиха властите, цитирани от Reuters.

В Испания, Италия и Гърция вече няколко дни се наблюдават горещини, които нанасят щети на селското стопанство и създават сериозни проблеми на туристите.

Силната жега е причинена от зона с високо налягане, неофициално наречена Цербер, на името на триглавото куче от гръцката митология.

Днес (16 юли) нов антициклон, наречен Харон – на лодкаря, превозващ душите на мъртвите в подземното царство според древногръцката митология, навлезе в региона от Северна Африка и се очаква да повиши температурите над 45 градуса по Целзий в някои части на Италия в началото на седмицата.

"Трябва да се подготвим за силна гореща вълна, която ден след ден ще обхване цялата страна", предупреди италианската метеорологична служба Meteo.it. "На някои места ще бъдат счупени топлинни рекорди.", добавят от службата.

Червен код в 16 града в Италия, Акрополът в Атина и днес ще бъде затворенРим, Флоренция и Болоня сред най-горещите райони. Температурите в Сицилия и Сардиния може да стигнат 49°C

Министърът на здравеопазването на Италия Орацио Скилачи заяви, че властите следят отблизо ситуациятав Рим и призова хората да бъдат внимателни.

"Не е препоръчително да се ходи в Колизеума, когато температурата е 43C, особено за възрастните", заяви той пред вестник Il Messaggero, като посъветва хората трябва да останат на закрито през най-горещата част на деня, между 11 и 18 ч.

Освен в италианската столица, здравни предупреждения бяха въведени от централната част във Флоренция до Палермо на остров Сицилия и Бари, в югоизточната част на Ботуша.

Горещите вълни могат да намалят икономическия растежИма ясни сигнали, че по-топлите години са свързани с по-ниско производство

Гърция пък затвори древния Акропол през най-горещата част на деня в петък, за да предпази туристите, припомня Reuters.

В Испания синоптиците предупредиха за опасност от горски пожари и заявиха, че няма да е лесно да се спи през нощта, тъй като температурите в цялата страна вероятно няма да паднат под 25С.

Когато Ел Ниньо добави гориво към огъня: Рекордни жеги, наводнения и пожариМинлият месец е бил най-горещият юни в 174-годишните данни, поддържани от Националната администрация за океаните и атмосферата

Синоптиците прогнозират, че от понеделник горещата вълна ще се засили, като близо до Севиля в южната част на страната температурите ще достигнат 44С.

Според метеоролозите най-високата регистрирана температура в Европа от 48,8C, регистрирана в Сицилия преди две години, може да бъде надскочена в следващите дни, особено на италианския остров Сардиния.