Правителствата трябва да се подготвят за повече екстремни метеорологични явления и рекордни температури през следващите месеци, предупреждава Световната метеорологична организация (СМО), която обяви и появата на Ел Ниньо - естествен климатичен модел в тропическия Тихи океан, който води до по-високи от средните температури на морската повърхност и оказва голямо влияние върху времето по целия свят, засягайки милиарди хора.

"Настъпването на Ел Ниньо значително ще увеличи вероятността от счупване на температурни рекорди и по-екстремни горещини в много части на света и океана", обяснява генералният секретар на СМО Петтери Таалас.

Декларацията на организацията "е сигнал към правителствата по света да мобилизират подготовката си за ограничаване на въздействието върху нашето здраве, нашите екосистеми и нашите икономики".

За да спасят човешки животи и средства за препитание, правителствата трябва да създадат системи за ранно предупреждение и да се подготвят за по-нататъшни разрушителни метеорологични явления през тази година, казва Таалас.

Панамският канал и как сушата удря американската икономика40% от целия контейнерен трафик на САЩ преминава през него всяка година, а засушаването ограничава движението през него
Последните три години са едни от най-топлите в историята, дори и при сестринската фаза на Ел Ниньо - Ла Ниня, която се характеризира с по-ниски от средните температури на океана. Според СМО, агенцията на ООН за времето, климата и водните ресурси, "двойният удар" на много силния Ел Ниньо и причиненото от човека затопляне в резултат на изгарянето на изкопаеми горива е довел до това, че 2016 г. е станала най-горещата година в историята. Сега обаче първият Ел Ниньо, който се развива от седем години насам, наслоен върху глобалното затопляне, причинено от човека, може да направи рекордьор 2023 г. или 2024 г., тъй като има 90% вероятност климатичният модел да се задържи през втората половина на 2023 г. с умерена сила.

Наред с повишеното затопляне на океана, събитията от типа Ел Ниньо обикновено са свързани с увеличаване на валежите в някои части на Южна Америка, южната част на Съединените щати, Африканския рог и Централна Азия. Но то може да засили и тежките засушавания, горещите вълни и горските пожари над Австралия, Индонезия, части от Южна Азия, Централна Америка и северната част на Южна Америка.

Други въздействия включват опасни тропически циклони в Тихия океан и сериозни последици за крехките коралови рифове.

В Индия, която е основен производител на ориз, Ел Ниньо може да отслаби мусоните, носещи валежите, на които страната разчита за пълнене на водоносните пластове и отглеждане на култури.

Човечеството се нуждае от пет пъти по-бърз преход към чистата енергия В противен случай целите на Парижкото споразумение няма как да бъдат постигнати, което крие изключителни рискове
Според неотдавнашно проучване тази година Ел Ниньо може да намали икономическия растеж в САЩ, като потенциално ще повлияе на всичко - от цените на храните до продажбите на зимни дрехи. Проучването приписва на Ел Ниньо от 1997-98 г. загуби в размер на 5,7 трилиона долара от световния доход, а на Ел Ниньо от 1982-83 г. - 4,1 трилиона долара.

Освен това светът може временно да надхвърли 1,5 градуса по Целзий затопляне над прединдустриалните нива - ключова повратна точка, отвъд която шансовете за екстремни наводнения, суша, горски пожари и недостиг на храна могат да се увеличат драстично.

В Парижкото споразумение за климата страните се ангажират да ограничат глобалното затопляне до значително под 2 градуса - и за предпочитане до 1,5 градуса по Целзий, в сравнение с прединдустриалните температури. Но светът вече е регистрирал затопляне с около 1,2 градуса по Целзий, тъй като хората продължават да изгарят изкопаеми горива и да замърсяват планетата, което я нагрява допълнително.

Според СМО има 66% вероятност средногодишната глобална температура в близост до повърхността на Земята между 2023 и 2027 г. временно да бъде с повече от 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива поне за една година.

Петролната индустрия за зеления си преход: Хюстън, имаме проблем! Неуправляемият енергиен преход може да бъде
"Това не означава, че през следващите пет години ще надвишим нивото от 1,5 градуса по Целзий, посочено в Парижкото споразумение, тъй като това споразумение се отнася за дългосрочно затопляне в продължение на много години", акцентира директорът на климатичните служби на СМО Крис Хюит. "Това обаче е още един сигнал за тревога или ранно предупреждение, че все още не вървим в правилната посока, за да ограничим затоплянето в рамките на поставените през 2015 г. в Париж цели, предназначени за значително намаляване на последиците от изменението на климата."

През 2023 г. вече бяха счупени множество климатични рекорди - рязко покачване на температурите, необичайно горещи океани, рекордно високи нива на въглеродно замърсяване в атмосферата и рекордно ниски нива на антарктическия лед, припомня CNBC и добавя в заключение:

“В Азия, Европа и Северна и Южна Америка ранните и продължителни горещи вълни тази година убиха хора, животни и култури, предизвикаха опасения за продоволствената сигурност и недостига на вода и създадоха предпоставки за безпрецедентни горски пожари”.