Франция е най-големият европейски поддръжник на проектите за добив на "въглеродни бомби", които съдържат достатъчно изкопаеми горива, за да изпомпват повече от един гигатон CO2 всеки, разкрива The Guardian.

Откакто световните лидери се събраха във френската столица, за да подпишат Парижкото споразумение през 2015 г., в което поеха ангажимент да се опитат да ограничат затоплянето на планетата до 1,5°C над прединдустриалните нива, френските банки са финансирали компании, които планират или експлоатират „въглеродни бомби“, на стойност 154 млрд. долара.

Т.нар. „въглеродни бомби“ са 425-те най-големи проекта за добив на изкопаеми горива в света. Под тях има достатъчно въглища, нефт и газ, за да се изразходва въглеродният бюджет на човечеството за поддържане на температура от 1,5 °C четири пъти, твърдят експерти.

"Компаниите за изкопаеми горива и банките прилагат цинична стратегия", казва Валери Масон-Делмот, климатолог от CEA Paris-Saclay, която е съпредседател на звеното за физическите науки в последния доклад на Междуправителствената експертна група по изменението на климата.

Колко ни струват на ден климатичните промени? Екстремни явления са довели до разходи над сто милиарда евро годишно от 2000 г. до 2019 г.


Въпреки целта да се постигне въглероден неутралитет до 2050 г., тя посочва, че „в момента въпросните компании работят за увеличаването на използването на изкопаеми горива и по този начин емисиите, умишлено пренебрегвайки едно от най-силните научни заключения, свързващо кумулативните емисии на CO2 с нивата на глобално затопляне".

Изследване на френските неправителствени организации Data for Good и Éclaircies, както и на европейски медии, сред които The Guardian и Le Mond, установява, че френските банки са вложили повече средства в компаниите, които осъществяват тези проекти, отколкото тези на която и да е друга държава в Европа, отстъпвайки само на Китай и САЩ.

Четирите френски банки - BNP Paribas, BPCE Group, Crédite Agricole и Société Générale - заедно са инвестирали 17,8 млрд. долара през 2022 г. в компании, които планират или експлоатират въглеродни бомби, установява проучването. За шестгодишния период от 2016 г. насам получателите варират от петролни и газови компании в САЩ до държавни енергийни компании в страни от Бразилия до Саудитска Арабия и Китай.

Първоначалната база данни за проектите за въглеродни бомби произлиза от изследователски документ, в който са преброени 425 въглищни мини, петролни и газови находища с потенциални емисии през целия си живот над 1 гигатон CO2. След това френските изследователи ги съпоставят с данни за операторите от Global Energy Monitor и данни за финансиращите организации от Banking on Climate Chaos - доклад на неправителствена организация, обхващащ 60-те най-големи банки.

Франция инвестира 1,7 млрд. евро в уран, за да прекъсне връзките с РусияУвеличеният капацитет на Orano за производство на уран ще й позволи да снабдява с енергия 120 милиона домакинства


Лу Велгрин, съпредседател на организацията Data for Good, която е ръководител на изследването, заявява: "Има много малко публични и надеждни данни за идентифициране на проектите за изкопаеми горива в световен мащаб, техните общи запаси, свързаните с тях емисии на парникови газове и участниците в тях. Тази непрозрачност в някои случаи ни кара да подценяваме броя на проектите, свързани с дадена компания, или финансовите потоци между банка и компании, работещи с въглеродни бомби."

Френската енергийна компания TotalEnergies участва в поне две дузини проекти за въглеродни бомби по света, показва изследването.

В отделен доклад на "Грийнпийс" от миналата седмица са преброени 33 въглеродни бомби, в които е участвала TotalEnergies, изчислени по по-малко консервативна методология, която отчита емисиите нагоре по веригата. Докладът също така установява, че TotalEnergies е замесена в придобиването на нови лицензи за проучване за 84 проекта от 2015 г. насам. Единадесет от тях са след 2021 г., когато Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че всички нови проучвания за нефт и газ са несъвместими с нейния сценарий за нулеви нетни емисии.

Говорител на TotalEnergies посочва: "МАЕ прогнозира ръст в производството на нефт и газ до 2028 г. В този контекст ние продължаваме да инвестираме в нови петролни проекти, за да отговорим на все още нарастващото световно търсене, особено в развиващите се страни. И в очакване на естествения спад на сегашните ни находища (4% годишно), за да продължим да гарантираме на клиентите си достъп до енергия на достъпна цена."

Консенсус за бъдеще: Как икономиката на въглища разделя страните от ЕС Основният акцент сега е дали на срещата COP28 страните ще се споразумеят за първи път да се откажат от изкопаемите горива


Говорителят акцентира върху плановете на TotalEnergies да увеличи петкратно капацитета си за възобновяеми енергийни източници до 2030 г., като добавя, че през 2023 г. компанията ще инвестира близо 5 млрд. евро във възобновяеми и нисковъглеродни алтернативи, като за първи път този тип инвестиции ще бъдат по-големи от инвестициите в нови проекти за изкопаеми горива.

Говорител на BNP Paribas пък заявява, че финансовата институция е спряла да отпуска заеми на някои от компаниите в списъка, като добавя, че една от основните бази данни съдържа грешки, които изкуствено завишават нейните данни.

От Crédit Agricole също оспорват данните в доклада, като заявяват, че той включва двойно отчитане и че повечето от проектите в списъка са в експлоатация от много години.