Конференцията на ООН за изменението на климата (COP28) през ноември наближава, а бизнесът, политиците и екологичните организации обмислят как да намалят емисиите и да се справят с изменението на климата във възможно най-дългосрочен план.

От вятърни турбини и екологичен водород до слънчеви панели и изкопаеми горива като природен газ – множество стратегии и иновации се предлагат като инструменти в борбата за опазване на бъдещето на планетата, като предизвикват интензивни дебати за техните предимства и недостатъци.

Технологиите, свързани с улавянето на въглерод, също предизвикват разгорещени дискусии, а потенциалът на този сектор беше гореща тема на конференцията за нефт и газ ADIPEC, провела се наскоро в Абу Даби.

В интервю за CNBC главният изпълнителен директор на компанията за енергийни технологии Baker Hughes Лоренцо Симонели беше попитан защо улавянето на въглерод не е достигнало до степен на комерсиализация и декарбонизация.

"Предстои - отвърна той. "Поглеждаме не само към всички процеси за улавяне на въглерод, които съществуват в нашето портфолио, но и към тези, които се предлагат на пазара и започваме да виждаме все по-големи мащаби.

Aramco и Siemens ще улавят CO2 от атмосферата, учените са скептичниМного компании, особено технологични гиганти, влагат инвестиции в разработването на технологията

Законът за намаляване на инфлацията в САЩ и някои от политиките, които се въвеждат в Европа, дават възможност за това. И ако разгледам само поръчките ни за първото полугодие, 50% от тях бяха свързани с въглерод.", допълни той.

Според Министерството на енергетиката на САЩ CCUS –улавянето, използването и съхранението на въглероден диоксид се отнася до "процес, който улавя емисиите на въглероден диоксид от източници като електроцентрали, и ги използва повторно или ги съхранява, така че да не попадат в атмосферата".

CCUS се различава от улавянето и съхранението на въглероден диоксид (CCS), при което емисиите на CO2, свързани с промишлени процеси, се улавят и съхраняват, а не се използват повторно, обясняват от CNBC.

Други процеси в сектора включват директно улавяне от атмосферата, като в тази област работят фирми като Climeworks. Компанията е специализирана в директното улавяне и съхранение, като има офиси в Швейцария и Германия.

Клиентите й включват сериозни играчи като Stripe и Microsoft, който е и инвеститор. Съоснователят на технологичния гигант Бил Гейтс нееднакратно е изразявал увереност в успеха на иновативната технология, прилагана от Climeworks.

Отглежданетo на водорасли в Сахара може да е решение на климатичната кризаРешението може трайно да премахне 30 пъти повече въглероден диоксид от атмосферата на хектар годишно, отколкото европейска гора

Въпреки че секторът има толкова високопоставени поддръжници, той е изправен пред немалко предизвикателства.

Международната агенция по енергетика например отбелязва, че улавянето на въглероден диоксид от атмосферата "е по-енергоемко и следователно по-скъпо, отколкото улавянето му от точков източник".

"Технологиите за отстраняване на въглероден диоксид, като например DAC, не са алтернатива на намаляването на емисиите или оправдание за отлагане, но те могат да бъдат важна част от набора технологични възможности за постигане на целите в областта на климата", добавя базираната в Париж организация.

Боб Дъдли, бившият главен изпълнителен директор на енергийния гигант BP, също коментира темата пред CNBC. Той се опита да представи ролята на CCUS в контекста на по-широкия енергиен преход.

Според Бил Гейтс, бъдещето е на соевата пържола. Какво ще се промени за насЗа ефективна борба с изменението на климата, е необходимо хората да са готови да се ангажират с нови идеи, пише Гейтс

"До 2050 г. на планетата ще има 2 млрд. души повече", обясни той и допълни, че ще са необходими всички форми на енергия, включително увеличаване на ядрената.

"Трябва да имаме всичко и да го декарбонизираме, а има страхотни нови технологии, които правят това. Не знам нито един сценарий, който да ни отведе до Париж, без природен газ да измести въглищата", добави Дъдли, визирайки Парижкото споразумение от 2015 г.

"И второ, това е CCUS. Хората казват, че CCUS е само инструмент за петролната и газовата индустрия, за да увековечи живота си - това не е вярно.", категоричен е той.

Макар че улавянето на въглероден диоксид има своите привърженици, технологията предизвиква разногласия и е поставяна под съмнение от редица организации.

Зелените пари на Уорън Бъфет се изливат в най-зависимия от въглищата щатBerkshire Hathaway се обедини с републикански депутати от Западна Вирджиния, за да стартира проект за завод за титан, захранван със слънчева енергия

През март 2023 г. например "Грийнпийс" изрази категорични становища по темата в политически брифинг, публикуван преди съобщенията на правителството на Обединеното кралство, свързани с енергийната сигурност.

"Улавянето на въглерод не е нулево, едва ли ще доведе до намаляване на разходите или ще бъде мащабируемо и често се използва за "зелено" от петролните и газовите компании, за да могат да продължат да замърсяват", се казва в доклада.

Дори Папа Франциск взе отношение по темата.

В неотдавнашно писмо, озаглавено Laudate Deum, той засегна въпроса за използването на технологиите за смекчаване на последиците от изменението на климата.

Папата отбеляза, че "някои интервенции и технологични постижения, които дават възможност за поглъщане или улавяне на газови емисии, се оказават обещаващи".

"Въпреки това рискуваме да останем в капана на мислене, при който само замазваме пукнатините, докато под повърхността има продължаващо влошаване, за което допринасяме. Да се предполага, че всички проблеми в бъдеще ще могат да бъдат решени чрез нови технически интервенции, е форма на убийствен прагматизъм, като да буташ снежна топка надолу по хълма.", допълва папа Франциск.