Разходите за електроенергия и газ в Европа, които претърпяха рязко увеличение след началото на войната в Украйна, се стабилизират, след като достигнаха своя връх през първата половина на 2023 г.

Макар че цените намаляват, някои държави вече замразиха мерките за подпомагане, които предлагат на домакинствата, което увеличава потребителските цени, съобщава Euronews.

Изглежда, че ЕС е по-подготвен за зимата тази година, след като до голяма степен е заменил руската енергия, но трябва да се отбележи, че има различия между цените на електроенергията и природния газ в отделните държави както в рамките на блока, така и извън него.

През първата половина на 2023 г. средните цени на електроенергията за домакинствата в ЕС са се повишили от 25,3 евро за 100 кВтч на 28,9 евро за 100 кВтч в сравнение със същия период на 2022 г.

Средните цени на природния газ също са се повишили от 8,6 евро за 100 кВтч до 11,9 евро за 100 кВтч през същия период. Това са най-високите цени, регистрирани от Eurostat, официалната статистическа служба на ЕС.

Ако разгледаме процентните промени на годишна база, през първата половина на 2023 г. цените на електроенергията в ЕС са се увеличили с 14,5%, а цените на природния газ - с 37,9%. Тези стойности са по-ниски от втората половина на 2022 г., когато процентните промени на годишна база достигнаха своя връх.

Според Eurostat данните показват, че цените на електроенергията и газа в ЕС се стабилизират, въпреки че крайните потребителски цени са малко по-високи, отколкото през втората половина на 2022 г.

През първата половина на 2023 г. цените на електроенергията за битовите потребители в Европейското икономическо пространство (ЕИП) варират от 11,4 евро за 100 кВтч в България до 47,5 евро за 100 кВтч в Нидерландия.

Нидерландия е следвана от Белгия (43,5 евро), Румъния (42 евро) и Германия (41,3 евро).

Цените на електроенергията в девет държави-членки на ЕС са по-високи от средните за ЕС.

Тъй като Франция има най-висок дял на ядрената енергия в електроенергийния си микс (68,9 % през 2021 г.) в ЕС, нейните цени на електроенергията са значително по-ниски от средните за ЕС - 23,2 EUR за 100 kWh през първата половина на 2023 г.

Не такъв е случаят с Белгия, където делът на ядрената енергия в производството е 50,6%. Белгия заема второ място най-скъпите цени на електроенергия.

Когато се включат и страните-кандидатки за членство в ЕС, Турция регистрира най-евтината цена на електроенергията с 8,4 евро за 100 kWh.

Средните цени на природния газ за домакинствата през първата половина на 2023 г. са най-ниски в Унгария (3,4 евро за 100 kWh), Хърватия (4,1 евро) и Словакия (5,7 евро), а най-високи в Нидерландия (24,8 евро), Швеция (21,9 евро) и Дания (16,6 евро).

Средният показател за ЕС е 11,9 евро.

Цените на газа в осем държави-членки на ЕС са по-високи от средните за ЕС, което предполага, че домакинствата в тези страни плащат значително повече.

Цените на газа са най-ниски в Турция (2,5 евро), когато се включат и страните кандидатки за членство в ЕС. За разлика от цените на електроенергията, страните кандидатки не са имали най-ниските цени на газа, както показват такива като Северна Македония (10,4 евро) и Босна и Херцеговина (5,9 евро).

Според данните на Eurostat през първата половина на 2023 г. цените на електроенергията за домакинствата са се увеличили в 22 държави от ЕС в сравнение с първата половина на 2022 г., а цените на газа са се повишили в 20 от 24-те държави членки на ЕС.

Защо цените на електроенергията в Нидерландия са се повишили с почти 1000%?

Нидерландия регистрира най-голямото увеличение на цените на електроенергията на годишна база.

Според Eurostat това извънредно увеличение е свързано с няколко фактора: не само че мерките за данъчни облекчения от 2022 г. бяха прекратени през 2023 г., но в същото време данъците върху електроенергията за домакинствата се удвояват.

Нидерландия е следвана от Литва (88%), Румъния (77%) и Латвия (74%).

От друга страна, цените на електроенергията са намалели в пет държави-членки, като Испания регистрира значително намаление от 41%, следвана от Дания с 16%.

МАЕ: Цената на природния газ в Европа може да скочи при студена зимаВъпреки увеличените доставки на втечнен природен газ в Европа, той все още не може напълно да замести загубата на руския газ, доставян по тръбопроводи

Цените на природния газ се повишават значително в Латвия, Румъния и Австрия, където нарастват с над 100%. Следват Нидерландия (100%), Турция (92%) и Ирландия (73%).

В страните от ЕС, в Италия, Естония и Хърватия се наблюдава намаление с по-малко от 1%. Северна Македония, кандидатка за членство в ЕС, отбелязва най-голям спад от 14%. Всички тези промени се основават на националните валути.

Financial Times: България цели изтегляне на руските енергийни компанииАсен Василев посочи, че целта не е газът за потребителите в Унгария и Сърбия да стане по-скъп, а преносът му през България да стане по-малко изгоден за

Eurostat регистрира драматична промяна в количеството енергия, което ЕС е внесъл от Русия, откакто тя започна войната срещу Украйна. Огромният ръст на възобновяеми енергийни източници, както и на газ от Норвегия и САЩ, помагат да се компенсира резкият спад на руската енергия.

Преди войната вносът на природен газ в ЕС от Русия представлява почти 50 % от общия внос. През 2022 г. този дял значително намалява - до 12% през октомври.

Предстои да разберем дали избухването на войната между Израел и Хамас ще има подобен ефект върху европейските енергийни доставки и цени.