Министерството на правосъдието и Комисията по ценните книжа и фондовите борси разследват колапса на Silicon Valley Bank, твърдят източници на The Wall Street Journal, запознати с въпроса, след като регулаторите миналата седмица поеха контрола над калифорнийският кредитор на фона на историческото бягство на депозитите му.

Разследванията са в предварителната си фаза и могат да не доведат до обвинения или твърдения за неправомерни действия.

Разследванията проучват продажбите на акции, които служителите на SVB Financial са направили дни преди банката да фалира, твърдят източниците.

Регулаторите в Масачузетс също така разследват действията на ръководството, какво са знаели или казали за бизнеса на банката през 90-те дни преди краха ѝ, според секретаря на Commonwealth Уилям Галвин, който ръководи отдела за ценни книжа на щата.

Банката стана жертва миналата седмица на бягство на депозити.

Клиентите се опитаха да изтеглят 42 милиарда долара - около една четвърт от общите депозити на банката - само в четвъртък. Потокът от тегления унищожи капитала на банката. Тя беше инвестирала големи количества от резервите си в американските държавни ценни книжа и други гарантирани от правителството дългови ценни книжа, чиято пазарна стойност намаля, след като Федералният резерв повиши лихвените проценти през последната година.

Уолстрийт се подготвя за следващата Silicon Valley Bank Акциите на регионалните банки се сринаха на фона на опасенията, че колапсът на SVB е само началото

В последния си годишен доклад до инвеститорите SVB Financial предупреди, че бизнесът ѝ е силно фокусиран върху кредитирането на по-нови компании в технологичната, научната и здравната индустрия.

Грег Бекер, главният изпълнителен директор на SVB, изрази оптимизъм дни преди банката да се срине, като заяви на конференция миналата седмица, че това е "чудесно време за стартиране на компания". На друга конференция миналия месец той каза, че фокусът на банката върху тези индустрии не създава риск от твърде голяма концентрация.

Данните показват, че Бекер и главният финансов директор Даниъл Бек, са продали акции в седмицата преди банката да се срине. Бекер е упражнил опции върху 12 451 акции на 27 февруари и ги е продал същия ден получавайки около 2,3 милиона долара.

Бек е продал акции на стойност малко над 575 000 долара на 27 февруари, приблизително една трета от притежанията му в компанията.

И двете продажби са извършени по така наречените планове 10b5-1, подадени 30 дни по-рано. Тези планове позволяват на вътрешните лица да заявят продажби на акции предварително, за да не носят отговорност за търговия с непублична информация.

SEC наскоро затегна тези правила, които включват 90-дневен период на изчакване, преди продажбите да могат да бъдат изпълнени. Новите правила влязоха в сила на 27 февруари, същия ден, в който директорите са направили продажбите, отбелязва WSJ.

SVB е 16-ата по големина банка в САЩ, с около 209 милиарда долара активи към 31 декември, според Федералния резерв. Нейният колапс, вторият по големина банков фалит в историята на САЩ, предизвика серия от ефекти, която заплашваше да удари редица стартъпи и други компании, които бяха депозирали парите си в банката и загубиха достъп до голяма част от парите си.

Това се промени, когато Министерството на финансите и банковите регулатори обявиха, че ще гарантират всички депозити на SVB, ход, предназначен да укрепи доверието в банковата система.

Американските власти гарантират всички депозити във фалиралата SVB Въпреки това притесненията за нарастващите рискове пред по-широката банкова система остават

Проверките на SEC често включват проучване дали дадена компания коректно е разкрила финансови рискове пред бизнеса преди дадено негативно събитие.

Председателят на SEC Гари Генслер заяви през уикенда, че неговата агенция ще търси неправомерни действия на фона на пазарния удар за редица регионални банки като SVB, Signature Bank, First Republic Bank и Comerica Bank.

Signature Bank също беше затворена през уикенда. Акциите на някои регионални банки като First Republic поскъпнаха във вторник, след като претърпяха резки спадове в понеделник.

"Във времена на повишена волатилност и несигурност, ние в SEC сме особено фокусирани върху наблюдението на стабилността на пазара и идентифицирането и преследването на всяка форма на неправомерно поведение, което може да застраши инвеститорите, капиталообразуването или пазарите в по-широк план", каза г-н Gensler в изявление, публикувано в неделя. "Без да говорим с което и да е физическо лице, ще разследваме и ще предприемем действия по правоприлагане, ако установим нарушения на федералните закони за ценни книжа".

Основните борсови индекси в САЩ затвориха с повишениеакциите на някои регионални банки също се повишиха, компенсирайки скорошните загуби Фед обмисля по-строги правила за средните банки след SVB Междувременно Федералният резерв преосмисля редица от своите собствени правила, свързани с банки от среден размер след колапса на двата кредитора, потенциално разширявайки ограниченията, които в момента се прилагат само за най-големите фирми от Уолстрийт. Редица по-строги капиталови и ликвидни изисквания са в процес на преразглеждане, както и стъпки за засилване на годишните "стрес тестове", които оценяват способността на банките да устоят на хипотетична рецесия, съобщава The Wall Street Journal.
Правилата могат да бъдат насочени към банки с активи между 100 и 250 млрд. долара, които в момента са изключени от най-строгите изисквания, пише изданието.
Фед и други банкови регулатори наложиха много нови правила на банките в отговор на последната финансова криза. Законодателите през 2018 г. отмениха някои от тези ограничения, като повишиха прага, така че най-тежките стандарти да се прилагат за фирми с активи за над 250 млрд. долара.

Кредиторите на SVB формират група преди евентуален фалитТе се надяват да спечелят от продажбата на активите на рухналата банка

Разглежданите промени, които са разрешени съгласно този закон от 2018 г., биха могли да доведат до значително намаляване на този праг. Фед вече преразглеждаше редица свои регулации, водени от Майкъл Бар, ръководител на банковия надзор на централната банка. Но банковата криза от миналия уикенд накара служителите да преосмислят някои части и да пренасочат усилията си към по-малките институции, посочва WSJ.
Бар е предупреждавал в миналото, че рисковете могат да се натрупват във финансовата система, включително при институции с различни размери и видове. "Правилата не бяха предназначени да се прилагат само за най-голямата шепа системно важни фирми", каза Бар в статия от 2018 г. в American Banker. "Самата антитеза на макропруденциалния надзор е да се съсредоточи само върху шепа от най-големите финансови фирми и да игнорира рисковете другаде в системата."
През следващите месеци се очаква Фед да предложи промени, които биха могли да наложат банките да показват нереализирани печалби и загуби от някои ценни книжа в регулаторния си капитал. Този ход би се отразил на регулаторните им капиталови съотношения, ключов измерител за здравето на банката. Регулаторите също така се готвят да коригират обхвата на плана, който да предостави финансова ликвидност на регионалните банки, която може да бъде използвана по време на криза. Планът от октомври, предложен от Фед и FDIC, изискваше банките с повече от 250 милиарда долара да наберат дългосрочен дълг, който може да помогне за поемане на загуби в случай на собствена несъстоятелност. Сега регулаторите обмислят да предложат мярката да се прилага за банки под този праг.
Понастоящем дългосрочните изисквания за дълга се отнасят само за това, което Фед счита за "системно важни" банки.