Основните борсови индекси в САЩ се върнаха на зелено след бурната сесия в сряда, когато Федералният резерв повиши лихвените проценти с четвърт пункт, а вчера същият ход бе предприет и от британската централна банка.

S&P 500 се покачи с 11,75 пункта, или 0,3%, до 3948,72.

Dow Jones Industrial Average добави 75,14 пункта, или 0,2%, до 32105,25.

Технологичният Nasdaq Composite се покачи със 117,44 пункта, или 1%, до 11787,40.

Компаниите от сектора на информационните технологии на S&P 500 добавиха около 1,7%, а тези в комуникационните услуги се повишиха с 1,8%. Netflix постигна най-големият ръст в общия измерител на фондовия пазар, добавяйки $26,47, или 9%, до $320,37 на акция.

Нестабилната търговия все пак продължи и в четвъртък, като акциите поскъпваха през по-голямата част от деня и завършиха сесията нагоре, но загубиха малко от силата си в последния час на търговската сесия.

Някои трейдъри приписват това на неясните послания, които председателят на Фед Джером Пауъл даде относно бъдещия курс на централната банка по отношение на лихвите, както и на коментарите на министъра на финансите Джанет Йелън, която на изслушване в Сената каза, че не се обмислят начини за гарантиране на всички банкови депозити.

4 въпроса, които икономистите си задават след изказването на Джером Пауъл

Пазарите преживяват бурна търговия този месец, подчертавайки как инвеститорите се борят с две икономически реалности.

От една страна, инфлацията все още е висока и битката с нея остава приоритет на Фед. Пауъл повтори в сряда, че намаление на лихвите по-късно тази година – на каквото много инвеститори все още се надяват – не е неговият „базов план“.

В същото време банковата криза продължава да се разгръща в САЩ, изостряйки притесненията за рецесия и водейки до сътресения за регионалните банки. Някои от тях бяха сред най-губещите в S&P 500 в четвъртък: акциите на First Republic Bank паднаха с 80 цента, или 6%, до 12,53 долара за акция. Акциите на Comerica загубиха $3,82, или 8,6%, до $40,70. M&T Bank отписа $5,29, или 4,5%, затваряйки на $112,37 за акция.

В банкова криза ли сме?Продажбата на Credit Suisse под пазарната ѝ стойност изплаши инвеститорите, но другите пазари се задържаха спокойни. Какво се случва?

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации продължи спада си, намалявайки до 3,406%. Доходността пада с покачването на цените на облигациите.

Други активи убежища, като златото, също се покачиха рязко. Най-активно търгуваният фючърсен договор за злато достигна до 1 993,80 долара за тройунция, което е най-високата стойност за последната година.

Ще се забави ли инфлацията в САЩ?Въпреки че темпът на инфлация е по-нисък от 40-годишния връх от 9,1% миналото лято, цените продължават да нарастват над три пъти по-бързо, отколкото през десетилетието преди пандемията

Нови данни, публикувани рано в четвъртък, показаха, че молбите за обезщетения за безработица са останали почти стабилни миналата седмица, което е знак, че по-широкият пазар на труда е стабилен въпреки големите съкращение, обявени в някои от най-големите големите компании.

Инвеститори и анализатори са разтревожени, че стресът за регионалните банки ще се разпространи в други части на икономиката. Очаква се затягане на кредитните стандарти по отношение на заемите за бизнеса, което ще доведе до съкращения през следващите седмици.

Всеки цикъл на ръст на лихвите през последните 70 г. е завършвал с рецесияТози път няма да е различно, казва стратег на Morgan Stanley

Индексът Stoxx Europe 600 се понижи с 0,2%.

На Лондонската фондова борса индексът FTSE 100 се понижи с 0,89% до 7499,6 пункта.

Във Франкфурт DAX отстъпи 0,04% до 15 210,39 пункта, а парижкият САС 40 затвори с повишение от 0,11% до 7139,25 пункта.

В Азия индексът Hang Seng в Хонконг се повиши с 2,3%, подтикнат от силните печалби на Tencent. Shanghai Composite спечели 0,6%, а Nikkei 225 се повиши с 0,2%.