Акциите на по-малките компании и тези в цикличните индустрии, които са по-малко чувствителни към лихвените проценти, се повишиха в американската сесия във вторник преди публикуването на последните данни за инфлацията в САЩ.

Dow Jones Industrial Average се покачи с 98,27 пункта, или 0,3%, за да завърши на 33684,79.

Nasdaq Composite падна с 52,48 пункта, или 0,43%, до 12031,88.

S&P 500 остана почти без промяна, губейки 0,17 пункта, за да затвори на 4108,94.

Междувременно индексът Russell 2000 (който проследява компании с малка капитализация) се покачи с 14,15 пункта, или 0,8%, до 1786,59 за втора поредна сесия, в която акциите на по-малките компании се представят по-добре от тези на по-големите, отбелязва The Wall Street Journal.

Сред най-печелившите бяха компанията за подови настилки Mohawk Industries, която нарасна с $5,40, или 5,7%, до $100,12, и производителят на уреди Whirlpool, добавил $4,94, или 3,8%, до $134,02. Производителите на торове CF Industries и Mosaic се покачиха с над 4,4%.

S&P 500 остава устойчив в банковите сътресения заради технологичните акцииMicrosoft и Apple са допринесели с повече точки за напредъка на индекса S&P 500, отколкото всички финансови акции са изтрили от него

CarMax поведе S&P 500, покачвайки се с $6,35, или 9,6%, до $72,21, след като търговецът на употребявани автомобили отчете печалба за четвъртото тримесечие, приблизително два пъти повече от очакваното от анализаторите. Въпреки това CarMax предупреди, че компанията среща проблеми с по-високите лихвени проценти, затягането на стандартите за кредитиране и ниското доверие на потребителите. Кредитният бизнес на CarMax се подготвя за още неизпълнени задължения.

Икономистите следят внимателно цените на употребяваните автомобили, издаващи сигнали за инфлацията. Анализаторите на Goldman Sachs Group заявиха, че очакват данните за потребителските цени от сряда да покажат, че цените на употребяваните автомобили са се покачили с 0,5% през март, поддържайки натиска върху потребителите в САЩ, посочва WSJ.

Moderna беше най-големият губещ на S&P 500, падайки с $4,90, или 3,1%, до $155,25, след като биотехнологичната компания заяви пред анализатори и инвеститори, че противогрипната ѝ ваксина не отговаря на критериите за ранен успех във фаза 3 клинично изпитване.

Bitcoin надхвърли $30 000, нов блокчейн налива $33 млрд. в Ethereum Това са поредните добри новини за криптоиндустрията през последните седмици

Цените на държавния дълг на САЩ се понижиха, тласкайки доходността на 10-годишните държавни облигации до 3,433% от 3,414% в понеделник.

Цените на златото, които се повишиха с 10% тази година, останаха над 2000 долара за тройунция, а биткойнът се повиши над 30 000 долара за първи път от юни, продължавайки ралито, което започна, когато банковите сътресения накараха инвеститорите да очакват Фед да спре с покачването на лихвените проценти.

Прекалено оптимистично е да се смята, че Фед ще започне да намалява лихватаНачалото на април изглежда позитивно за акциите - поне докато рецесията се появи и затягането на банковото кредитиране окаже своето влияние върху икономиката

Трейдърите и мениджърите на активи остават фокусирани върху перспективите за лихвените проценти преди срещата на Фед в началото на май. След силните данни за пазара на труда от миналата седмица, инвеститорите все повече залагат, че централната банка вероятно ще повиши лихвените проценти с още четвърт процентен пункт, според данните на CME Group.

Вниманието на инвеститорите може да се насочи отново и към банковите катаклизми по-късно тази седмица, когато JPMorgan Chase, Wells Fargo и Citigroup започнат сезона на отчетите. Финансовите мениджъри ще се следят какво казват банките за кредитните условия и депозитите след изтичането на пари от някои регионални кредитори.

Междувременно финансовите акции продължават да се възстановяват след разпродажбите миналия месец, допълва WSJ.

Какво вълнува инвеститорите в най-лошия сезон на отчетите след пандемиятаФокусът на инвеститорите ще е насочен към 4 критични теми

Основните индекси на водещите фондови пазари в Европа закриха позитивно, като общоевропейският Stoxx 600 регистрира ръст от 0,6%.

Акциите на компаниите от минния сектор поведоха ръста, добавяйки 3,6%, като Rio Tinto поскъпна с 5%, въпреки знаците, че американската и китайската икономика не са в цветущо здраве, отбелязва CNBC. Автомобилните компании добавиха 1,8%, а строителните - 1,6%.

В Азия японският Nikkei 225 се покачи с 1,1%. Hang Seng в Хонконг добави 0,8%.