Това е един от най-скъпите градове в света, с най-недостъпния жилищен пазар на планетата и с места за паркиране, които могат да струват почти един милион долара всяко. Затова, когато в понеделник правителството на Хонконг повиши минималната почасова ставка с едва 32 цента, активисти и работници от публичната сфера реагираха остро, съобщава CNN.

"Смятаме, че това е неприемливо", казва Уонг Шек-хунг, директор на програмата за Хонконг, Макао и Тайван в благотворителната организация Oxfam. "Това не може да покрие по никакъв начин основните нужди в Хонконг".

Новата минимална работна заплата вече е 40 хонконгски долара (5,1 американски) на час, в сравнение с предишните 37,5 хонконгски долара (4,78 американски).

По закон минималната работна заплата, установена за първи път през 2011 г., трябва да бъде преразглеждана на всеки две години. Но през 2021 г. тя е замразена, тъй като икономиката на мегаполиса е сериозно засегната от пандемията, а управата на града е категорична по това време, че увеличението на минималната почасова ставка ще окаже "допълнителен натиск върху предприятията" и рискува да доведе до съкращения на нископлатени работни места.

Сега Уонг заявява пред CNN, че настоящото увеличение няма да промени почти нищо в Хонконг, който постоянно се нарежда сред най-скъпите градове в света. През 2022 г. азиатският мегаполис се изравнява с Лос Анджелис на четвърто място в Световния индекс на разходите за живот, публикуван от Economist Intelligence Unit (EIU). Ню Йорк, Сингапур и Тел Авив заемат първите три места.

Хонконг с амбиции да се превърне в център на криптоиндустрията Този стремеж е в рязък контраст с континенталната част на Китай, където Пекин ефективно забрани търговията с криптовалути


За сравнение, в Ню Йорк минималната работна заплата е 15 долара на час, а в Лос Анджелис - 16,78 долара; в Тел Авив тя варира от 8,27 до 8,45 долара в зависимост от общия брой отработени часове. Сингапур пък предлага различни минимални ставки в зависимост от сектора, които обаче са приложими само за граждани и постоянно пребиваващи.

От Oxfam заявяват, че новата минимална почасова ставка в Хонконг все още е по-ниска от тази, която семейство с двама души би получило по линия на градската програма за социално осигуряване, което ще демотивира работниците. Организацията се обръща към правителството с призив да повиши минималната ставка поне до 45,4 хонконгски долара (5,78 американски) на час, като определя новото увеличение като "почти незначително".

Дружеството на обществените организации в Хонконг (SOCO) също предлага по-високо минимално почасово заплащане от поне 53,4 хонконгски долара (6,8 американски) на час и заявява, че градът трябва да последва други региони и да определи минимална заплата между половината и две трети от средната.

По данни на Департамента за преброяване и статистика на Хонконг през миналата година медианното почасово заплащане в града е било 77,4 хонконгски долара (9,86 американски).

Икономика в турболенция

През последните години икономическият пейзаж на Хонконг беше разтърсен от пандемията и водената от властите политика, посочва още CNN, като добавя:

„Пандемията опустоши хранително-вкусовата промишленост, производството на напитки, хотелиерството и туризма. Междувременно различни профсъюзи, които в продължение на десетилетия са били гласовити защитници на стотици хиляди работници, бяха разпуснати след въвеждането на мащабен Закон за националната сигурност, който се използва за репресии срещу политически фигури, журналисти, учители и протестиращи“.

В продължение на много години хиляди протестиращи излизт по улиците на всеки 1-ви май - Ден на труда и работническата солидарност, за да изразят недоволството си или да поискат по-добри условия на труд. Откакто обаче въпросният закон влиза в сила, масовите протести почти изчезват.

Пандемията също така е увеличила и без това сериозната разлика в благосъстоянието между различните социални групи, като според проучване на Oxfam, публикувано през октомври миналата година, най-богатите домакинства печелят 47 пъти повече от най-бедните.

Завръщането на Ма като знак за разведряване на бизнес средата в Китай Престоят на Ма в странство стана символ на обрата в съдбата на частния сектор в страната


"Доходите на най-бедните са намалели с повече от 20% в сравнение с доходите им преди избухването на пандемията", се казва в изявлението на организацията от октомври, като се посочват и други проблеми като значителната безработица сред живеещите в бедност.

Нарастващи разходи за живот

Делът на хората, живеещи на минимална работна заплата всъщност сега е по-нисък, отколкото преди десет години, казва Уонг. През 2021 г. едва 2,6 % от служителите са получавали по-малко от 40 долара на час в сравнение с 6,4 % през 2011 г.

Но, добавя тя, разликата между медианната и минималната заплата се е увеличила, което означава, че разликата в благосъстоянието се е задълбочила. Дори ако увеличението на минималната работна заплата означава, че работниците печелят малко повече пари в абсолютно изражение, те не могат да споделят икономическия растеж на града със същите темпове като останалите, категорична е тя пред CNN.

Това представлява особено предизвикателство в условията на глобална инфлация, която понижава жизнения стандарт на хората.

Сингапур: Най-опасното място за наркотрафикантитеВ азиатската страна наказват с екзекуция


Разходите за храна в Хонконг са се увеличили с повече от 7% от декември 2019 г. до декември 2022 г., става ясно още от умите на Уонг, която се позовава на Индекса на потребителските цени, което означава, че хората, живеещи на минимална работна заплата, "трябва да спестяват много от парите, за да си позволят питателна храна, с която да поддържат здравословен живот, и дори тогава може да не успяват".

Според нея разходите за енергия също са се увеличили с повече от 11% през същия период – тенденция, сходна с тези в много дуги глобални региони. В САЩ например цените на електроенергията са се повишили с 12% за 12 месеца, според данни от 2022 г.

"Това е много тежко бреме за семействата с ниски доходи", категорична е в заключение Уонг.