Международният валутен фонд повиши прогнозата си за Азиатско-тихоокеанския регион, заявявайки, че растежът там ще се дължи основно на възстановяването на Китай и „устойчивия“ растеж в Индия.

Докато останалият свят се подготвя за по-бавен растеж заради затегнатата парична политика на централните банки и руската инвазия в Украйна, МВФ прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Азиатско-тихоокеанския регион ще нарасне с 4,6% тази година, пише CNBC. Това е с 0,3 процентни пункта по-високо от прогнозата на МВФ през октомври, според регионалните икономически перспективи за май, публикувани днес.

Подобрената перспектива на МВФ означава, че регионът ще допринесе за около 70% от глобалния растеж. Регионът отбеляза ръст от 3,8% през 2022 г.

„Азия и Тихоокеанският регион ще бъдат най-динамичните от големите региони в света през 2023 г., водени основно от добрите перспективи за Китай и Индия“, се казва в доклада на МВФ. Очаква се двете икономики да допринесат за около половината от глобалния растеж тази година, като страните от останалата част от Азия и Тихоокеанския регион ще допринесат с допълнителна една пета, посочва още МВФ.

Можем ли да разчитаме на Китай да даде тласък на световната икономика?Възстановяването на Китай след години на локдауни заради Covid-19 вероятно ще изглежда много по-различно от предишните

На база отделни държави организацията повишава перспективите си за растеж за Китай, Малайзия, Филипините и Лаос съответно до 5,2%, 4,5%, 6% и 4%.

Въпреки че намалява прогнозите си за растежа на Индия за цялата година, МВФ все още очаква икономиката на страната – която е на прага да стане най-гъсто населената в света – да нарасне с 5,9% през 2023 г.

Въпреки общия оптимизъм за региона МВФ понижава прогнозите си за Япония, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур и Южна Корея.

Очаква се растежът на Япония за 2023 г. да се забави до 1,3%, заради „по-слабото външно търсене и забавящи се инвестиции“, се казва в съобщението на МВФ.

Отслабването на вътрешното търсене в Австралия и Нова Зеландия заради затягането от страна на централните банки се очаква да „намали перспективите за растеж“ съответно до 1,6% и 1,1%.

„Инфлационният натиск в развитите икономики в Азия се очаква да бъде по-устойчив от предвиденото в Световната икономическа перспектива от октомври 2022 г., заради скорошния отчетен ръст на заплатите в Австралия, Япония и Нова Зеландия“, посочва още в доклада си МВФ.

Преливане от Китай

Високото потребление в Китай вероятно ще се разпространи в останалата част на Азиатско-тихоокеанския регион, посочва МВФ, добавяйки, че повторното отваряне на Китай след премахването на повечето строги Covid ограничения ще „доведе до повишаване на частното потребление, което ще стимулира възстановяването на растежа на Китай. Очаква се този ефект да надмине този от други двигатели на растежа, като инвестициите.

Защо Тайланд посреща пътниците от Китай с орхидеи? Облекчаването на Covid ограниченията може да бъде тласъкът, от който се нуждае отслабващата световна икономика

Краткосрочното икономическо въздействие от възстановяването на Китай „вероятно ще варира в различните страни, като тези, които са по-силно зависими от туризма, вероятно ще извлекат най-голяма полза“, се казва в доклада, като се отбелязва, че повишаването на вноса от Китай ще бъде най-силно отразено в услугите.

МВФ отбелязва още, че икономиките в Азиатско-тихоокеанския регион могат да понесат странични ефекти от продължаващото геополитическо напрежение в Китай. По-рано организацията изчисли, че глобалното напрежение може да попречи на чуждестранните инвестиции и да доведе до дългосрочна загуба от 2% от световния БВП, припомня CNBC.

„Рисковете от по-нататъшно фрагментиране на световната търговия стават все по-явни, като се имат предвид продължаващите търговски спорове между САЩ и Китай (включително нови ограничения върху търговията с високотехнологични продукти) и повишеното геополитическо напрежение, свързано с войната на Русия в Украйна“, предупреди МВФ.