На пръв поглед няма нищо особено – дълга редица от сергии и магазинчета. Шум и движение от зори до здрач и всякакви стоки – от прясна риба до дрехи.

Но пространството е огромно. Тук са наредени повече от 5 000 сергии в триетажни сгради, а наоколо море от тенекиени бараки, в които също се върти бизнес. И всички търговци са жени.

„Ние сме като семейство, всички сме сестри“, казва пред CNN 65-годишната Меилани Чингабангам. Тя добавя, че всички са добри и можеш да им се довериш.

Мястото се казва Ima Keithel, в превод „пазара на майките“ – най-големият в света пазар, управляван от жени, който се намира се в Имфал, столицата на североизточния щат Манипур.

Това място е забранено за мъже. Допускат се само като носачи или охрана. Или пък за да приготвят млечен чай за „шефките“. Но толкова.

Сутрин пазарът ухае на традиционното местно ястие еромба, направено от картофено пюре, бамбук, сушена риба и лютеница. Жените говорят за бизнес – кои доставки се бавят, кои цени се повишават или понижават. Отбиват се в близкия храм, за да почетат богинята на богатството и техен закрилник.

Сергиите са претъпкани със стока и не е скъпо. Това е пазар, на който можеш да намериш всичко на сносна цена. Някои твърдят, че тържището е един от основните двигатели на местната икономика.

Getty Images

Да станеш търговец на този пазар не е лесно

Първо, жената трябва да е омъжена. И, второ, там се влиза само ако някой пенсиониращ се те препоръча. „Номинациите“ се правят по родово-семейна линия. Бизнесът се наследява от дъщери, сестри, братовчедки.

Женският пазар е създаден преди векове. Започва като открито тържище. Във втората половина на XVI век Индия е във война със съседите си от Бирма и Китай. Обявена е мобилизация на мъжете. Голяма част от тях са пратени по границата с Мианмар. Тогава управлението на тържището се поема от жените. Град Имфал постепенно се разраства, за да се превърне в икономически център на региона, а заедно с него расте и пазарът. Жените стават все по-влиятелни.

Тяхната роля е доста по-важна от ежедневното управление на пазара. Те са главният двигател на политическите и социални промени, случили се в следващите векове.


Само жени ще работят в нов завод за електрически скутериВ завода на Ola Electric в Тамил Наду в бъдеще ще работят 10 000 жени

През 1891 г. например жените излизат на протест срещу могъщата Британска империя. И печелят. Обявяват се против готвените реформи, които ще ударят техния бизнес за сметка на външната търговия.

Няколко десетилетия по-късно жените са недоволни от плановете на колониалните власти за износ на ориз в други области на страната и се обявяват против. Отново побеждават.

Техните сблъсъци с властите са редовни, независимо дали страната се управлява от Британската империя или пък е независима.

Преди 20 години бяха обявени планове за построяване на нов търговски център на мястото на пазара. Отново намеренията на властимащите се сблъскаха с този бизнес матриархат. И отново претърпяха провал. В днешно време тези жени продължават да протестират по различни поводи, а влиянието им е ключово за печелене на избори в областта.

Това влияние се простира далеч извън границите на пазара. Манипур е един от щатите с най-висока грамотност сред женското население. Освен това е смятан за водеща сила в борбата за равенство между половете.