До средата на тази година Индия ще надмине Китай като най-многолюдната държава в света с почти 3 милиона души, сочат данни, публикувани от ООН.

Въз основа на прогнозите в "Доклад за състоянието на световното население" за 2023 г. на Фонда на ООН за населението (UNFPA), цитирани от CNN, населението на Индия към средата на годината ще достигне 1,4286 млрд. души в сравнение с 1,4257 млрд. (или с 2,9 млн. по-малко) в Китай.

Представители на ООН заявяват, че не е възможно да се определи точната дата на промяната поради "несигурността" на данните, идващи както от Китай, така и от Индия. Последното преброяване на населението в Индия датира от 2011 г., а най-новото, планирано за 2021 г., е отложено заради пандемията.

Съединените щати са на много далечно трето място с приблизително 340 млн. души население, сочат данните, които отразяват наличната към февруари информация.

До 2050 г. на осем държави ще се пада половината от прогнозирания ръст на световното население. Това са Демократична република Конго (ДРК), Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания, се казва още в доклада.

Китай държи първенството за най-многолюдна държава поне от 1950 г., когато започва да се води регистърът на населението на ООН. Едновременно с това Китай и Индия заедно ще съставляват повече от 1/3 от световното население, което се очаква да достигне 8,045 млрд. души до средата на годината. Но противно на общественото мнение, ръстът се забавя и в двете страни - особено в Китай. Миналата година страната отбеляза спад на населението за първи път от шест десетилетия.

26% от населението на света нямат питейна вода, 46% са без канализацияДатата 22 март е обявена за Световен ден на водата от ООН през 1993 г. и се отбелязва с различни събития по целия свят


През 2022 г. населението на Китай е намаляло до 1,411 млрд. души, което е с около 850 000 души по-малко в сравнение с предходната година, по данни на Националното статистическо бюро на страната, посочва още CNN. Коефициентът на раждаемост също е спаднал до рекордно ниското ниво от 6,77 раждания на 1000 души, при 7,52 раждания година по-рано, и е най-ниското ниво от основаването на комунистически Китай през 1949 г.

Икономически последици

Промяната на лидерската позиция в класацията за най-многолюдна държава ще има значителни икономически последици и за двата азиатски гиганта, смятат анализатори, цитирани от CNN. Наред с влошените данни за населението, през миналата година Китай отчита и един от най-лошите си показатели за икономически растеж от близо половин век. Това подчертава сериозните предизвикателства, пред които е изправена страната, тъй като работната ѝ сила намалява, а броят на пенсионерите се увеличават.

На този фон обаче Пекин се опитва да омаловажи значението на факта, че Индия излиза напред.

"Демографският дивидент на една страна зависи не само от общия брой, но и от качеството; не само от населението, но и от талантите", заявяват от Министерството на външните работи на Китай.

Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за 2021 г. населението на Индия в трудоспособна възраст е над 900 милиона души. Според индийското правителство този брой се очаква да достигне над 1 милиард през следващото десетилетие.

Но всъщност това може да се превърне в проблем, ако властите в страната не успеят да създадат достатъчно работни места, предупреждават експертите. Данните вече показват, че все по-голям брой индийци дори не търсят работа поради липсата на възможности и ниското заплащане.

Коефициентът на участие на работната сила в Индия, който представлява оценка на активната работна сила и хората, търсещи работа, възлиза на 46%, което е сред най-ниските стойности в Азия, според данни на Световната банка за 2021 г. За сравнение, през същата година коефициентите за Китай и Съединените щати са съответно 68% и 61%.

"Индия седи върху бомба със закъснител", обяснява пред CNN Чандрасехар Срипада, професор по организационно поведение в Индийското училище по бизнес. "Ще има социални вълнения, ако не могат да се създадат достатъчно работни места в сравнително кратък период от време."

Над 40% от хората вярват, че AI ще вземе работата им 67% от хората все пак са оптимисти за ползите, които технологията може да донесе на обществото


Индивидуалните права в риск?

В своя доклад UNFPA заявява също така, че макар достигането на крайъгълния камък от 8 млрд. души на планетата да е напомняне, че все повече хора живеят по-дълго и по-здравословно, тази тенденция тревожи много правителства, които в отговор приемат различни политики, насочени към раждаемостта.

По-специално, посочват от организацията, правителствата се опитват да влияят върху равнището на раждаемост чрез механизми за семейно планиране, което може да подхрани форми на дискриминация, основани на пола.

В Индия например някои щати предлагат въвеждането на политика за две деца през 2021 г., включваща финансови стимули за стерилизация и санкции като загуба на социални обезщетения. Още тогава редиза коментатори посочват вредните въздействия на подобни механизми, акцентират от CNN и цитират доклада, според който:

"Полово селективните аборти, предпочитането на мъжки деца, отричането на бащинството на женски деца, пренаталното определяне на пола и насилието срещу жени заради раждане на момичета ще се увеличават“.

Някои от тези вредни последици могат да се видят в Китай в резултат на политиката за едно дете, която страната прекрати през 2015 г.- след 35 години, позволявайки на семействата да имат по две деца.

"Връзката между репродуктивната автономия и по-здравия живот е неоспорима истина: когато жените са овластени да правят избор за телата и живота си, те и техните семейства процъфтяват - и обществата също", категорична е Наталия Канем, изпълнителен директор на UNFPA, в предговора към доклада.