Свръхчовешкият изкуствен интелект, който е по-умен от всеки друг на Земята, може да стане реалност още догодина, ако преди това нарастващата нужда от енергия и полупроводници не дестабилизира AI сектора, смята Илон Мъск, цитиран от британския вестник Guardian.

Тази прогноза е в разрез с по-ранното твърдение на мултимилиардера, че свръхинтелигентният AI ще се забави до 2029 г. Понятието „свръхчовек“ най-общо се употребява за индивид, който е по-интелигентен от всеки отделен човек при изпълнението на дадена задача, а „свръхинтелигентен“ означава превъзхождащ съвкупните способности на всеки човек при изпълнението на задачата.

„Предполагам, че ще имаме AI, който е по-интелигентен от всеки отделен човек, около края на следващата година“, казва Мъск в интервю, излъчено на живо в социалната му мрежа X. Прогнозата върви с уговорката, че нарастващите енергийни нужди и недостигът на най-мощните чипове за обучение на изкуствен интелект могат да ограничат възможностите на AI в краткосрочен план.

„Миналата година имаше недостиг на полупроводници“, казва той. „Хората не можеха да се сдобият с достатъчно чипове на Nvidia. Тази година има недостиг на трансформатори на напрежение. След година-две проблем ще е снабдяването с електричество“, добавя Мъск.

През 2023 г., когато прогнозираше, че свръхинтелигентността ще се появи след 5-6 години, милиардерът бе силно обезпокоен от последиците. Покрай стартирането на своята компания за изкуствен интелект – xAI, през същата година той заяви: „Ако можех да натисна паузата на AI или изкуствения свръхинтелект, щях да го направя. Но в момента те изглеждат нереалистични, така че xAI по същество ще изгради AI. Надявам се, в добрия смисъл.“

„Важно е да се тревожим за бъдещето на Терминатора, за да избегнем бъдещето на Терминатора“, добави тогава Мъск, препращайки към филма, в който самоосъзната компютърна система води война с човечеството.

Една година по-късно xAI се опитва всячески да оглави развитието на свръхинтелигентността. В неотдавнашно интервю Мъск казва, че последната версия на неговия чатбот Grok AI е също толкова добра, колкото GPT-4. Водещият модел на OpenAI е на повече от година и конкуренцията вече е достигнала или надминала неговите възможности, а за нов пазарен лидер е смятан Claude 3 Opus на Anthropic.

Предприемачът не се слави като добър прогностик. През 2016 г. той погрешно „предсказа“, че до две години Tesla ще се движи автономно от Ню Йорк до Лос Анджелис, а компанията му SpaceX ще реализира полет до Марс – който все още предстои. През 2017 г. пък предположи, че първият продукт на неговия стартъп за мозъчни чипове Neuralink ще излезе на пазара „след около четири години“. Първият чип бе имплантиран в човек седем години по-късно.

Илон Мъск не скучае. През уикенда той обяви война на съдия от бразилския Върховен съд, призовавайки за оставката или отстраняването му заради съдебни разпореждания, наложени на X. Магистратът изисква от социалната мрежа да премахне акаунтите на някои бразилски потребители.

По-рано тази седмица медии разпространиха протокол от изслушване по друго дело, в което Мъск признава, че „може би“ е направил повече, за да „влоши финансово състоянието на компанията, отколкото да ѝ помогне“, припомня британският всекидневник.