Илон Мъск може и да си въобразява, че е единственият император на Марс, но в действителност е само крал на ниска околоземна орбита.

Той притежава повече от 50% от всички сателити, които активно обикалят около планетата Земя, така че спор по този въпрос няма, пише Fast Company.

За да придобием реална представа какво означава това за всички нас и за да оценим обхвата на неговото влияние, трябва да погледнем сателитната карта на Starlink в реално време.

Създаден от Уил ДеПю, служител по генерирането на видеоклипове в OpenAI, потребителският интерфейс е поразителен.

Основният му визуален елемент е карта от движещи се червени точки, които показват къде се намират 5601 спътника на Мъск във всеки един момент.

Съзвездието на Starlink непрекъснато се увеличава през последните 5 години, като през 2019 г. достигна 120 спътника. През 2020 г. нарасна до 960, през 2021 г. 1 920 спътника, през 2022 г. - 3840. Миналата година достигна сегашните 5601 оперативни спътника, покриващи Земята, включително Антарктида и Северния полюс.

SpaceX е поискала одобрение от Федералната комисия по комуникации и международни органи за до 42 000 сателита Starlink. Тази цифра е огромна в сравнение с първоначалните документи на компанията, в които се предлагаха около 12 000 сателита.

Все повече космически нашественици

През 2023 г. базираната в Бока Чика, щата Тексас, SpaceX ускорява разгръщането на своите сателити Starlink от второ поколение, известни като "V2 Minis", като започва с 21 единици на 27 февруари същата година.

Тези спътници са предназначени да увеличат капацитета и скоростта на мрежата Starlink благодарение на по-мощни антени, работещи с други честоти, като предлагат четири пъти по-голям капацитет от спътниците първо поколение.

SpaceX планира още по-големи спътници, толкова, че могат да се поберат само в най-голямата ракета, създавана някога – собственият кораб Starship на компанията.

Според имейл, изпратен от самия Мъск, те са от решаващо значение за оцеляването на компанията. Тя вече е тествала част от системата за доставка Starlink V2 в третото тестово изстрелване на Starship. Системата прилича на слот, който се отваря в Космоса, за да освободи спътниците, подобно на автомат Pez.

Мъск не е сам в тази надпревара за превземане на ниската околоземна орбита (LEO), въпреки че със сигурност е далеч пред всеки друг играч. Китай има два плана за конкуренция на Starlink: мрежата Guowang с 13 000 спътника и проектът G60 Starlink, който планира да разположи 12 000 спътника.

Изпадналата в затруднение Boeing съвсем скоро получи одобрение за разполагане на 147 сателита, за да се конкурира директно с мрежата на Мъск и планира да използва сателити във V-обхвата, подобно на следващата партида сателити на Starlink.

Съществува и OneWeb, която вече има 618 спътника в орбита. Astra Space предложи да разгърне съзвездие от повече от 13 600 сателита, като иска одобрението на FCC за глобална широколентова интернет услуга.

И, разбира се, Джеф Безос и неговият проект Kuiper, който включва съзвездие от 3236 спътника; той вече е изстрелял първите си два прототипа, като целта му е да започне да предоставя услуги на първите клиенти до края на 2024 г.

Ужасяващ ефект

От Fast Company подчертават, че космическата надпревара за сателити може да има силно отрицателно въздействие.

Една от опасностите е реалният риск от сблъсък, както и космическите отпадъци, които представляват заплаха за пилотираните мисии и за по-важните спътници, които наблюдават метеорологичните условия на Земята или селскостопанските култури.

Илон Мъск и конкурентите му отхвърлят рисковете, като казват, че Космосът е много голямо място.

Това наистина е така. Но също така е вярно, че с тази постоянно разрастваща се мрежа съществува постоянно нарастващ риск от катастрофално събитие.

Експертите от доклада за глобалните рискове на Световния икономически форум ясно заявиха през 2022 г., че зашеметяващото разширяване налага нови правила за използване на Космоса, за да се предотвратят конфликти и да се гарантира безопасността на космическите операции.