SpaceX направи третия изпитателен полет на своята ракета Starship днес, като компанията се стремеше да постигне нови успехи в разработването на огромния летателен апарат - и го направи.

SpaceX показа кадри на апарата в космоса, като данните сочеха, че той се движи със скорост над 25 700 км/ч на около 233 километра над Земята.

Малко след изстрелването летателният апарат успешно се отдели от носителя и продължи да се издига. Ускорителят е проектиран да се върне на Земята, но водещият на живото предаване каза, че компанията е загубила тази част от ракетната система. Причината, посочена от SpaceX, е че изгарянето на двигателя не проработи по план, което доведе до нейното падане в Мексиканския залив.

Все пак мисията напредна много повече от предишните два тестови полета.

Това беше грандиозен финал на години на секретна разработка, експлозивни тестови полети и регулаторни пречки. С изстрелването SpaceX доказа, че може не само да построи най-високата и най-мощната ракета на Земята, но и да я изведе извън тази планета, пише Business Insider.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск поздрави компанията си малко след изстрелването, като обяви, че "Starship достигна орбитална скорост!"

SpaceX разполагаше с почти двучасов прозорец, в който да изстреля ракетата от базата си Starbase близо до Бока Чика, Тексас. През изминалата година компанията извърши два теста на пълната ракетна система, като изстрелванията бяха през април и ноември.

Макар че тогава всяка от ракетите летя само няколко минути, а последната достигна космоса, и двата апарата в крайна сметка бяха унищожени поради проблеми. В сряда Федералната авиационна администрация разреши на компанията да направи трети опит за изстрелване.

Системата Starship е проектирана така, че да може да се използва многократно и има за цел да се превърне в нов метод за превоз на товари и хора извън Земята. Ракетата е от решаващо значение и за плана на НАСА за връщане на астронавти на Луната. SpaceX спечели договор на стойност няколко милиарда долара от агенцията за използване на Starship като лунен модул с екипаж като част от програмата Artemis.

В подхода си към разработването на Starship SpaceX силно набляга на "наученото от предишни полети". Компанията казва, че стратегията ѝ се фокусира върху "рекурсивно усъвършенстване" на ракетата, при което дори тестовите полети с лоши резултати представляват напредък към целта ѝ за напълно многократни полети, на които ще може да доставя хора до Луната и Марс.

Миналата година Мъск заяви, че очаква компанията да похарчи около 2 млрд. долара за усъвършенстването на Starship. Тя е най-високата и най-мощната ракета, изстрелвана някога. Летателният апарат е висок 121 метра, има шест двигателя Raptor - три за използване в земната атмосфера и три за работа в космическия вакуум. Задвижва се от течен кислород и метан.

Цели на третия полет

На борда на този опит за достигане на космоса със Starship нямаше хора. Ръководството на компанията по-рано подчерта, че SpaceX очаква да извърши още стотици мисии преди ракетата да стартира с какъвто и да е екипаж.

SpaceX заяви тази седмица, че полетът е имал за цел да постигне редица цели, включително демонстрация на прехвърляне на гориво и контролирано връщане на космическия кораб към Земята. Ракетната система се състои от две степени: ускорител Super Heavy и космически кораб Starship, който е поставен върху ускорителя за първата фаза на полета. Космическият кораб е проектиран да се отдели и да полети самостоятелно малко след изстрелването. SpaceX се стреми да постигне огромни подвизи със Starship, но е изправена пред огромни технически препятствия. "Starship е труден, труден, труден, труден проект", каза Мъск на събитие на Wall Street Journal през 2021 г.

Сред предизвикателствата са: превръщането на двете степени на ракетата в многократно използваеми и демонстрирането, че системата, използвана за мисии в по-дълбокия космос, може да поеме гориво, докато е в орбита.