Федерален съдия отхвърли иск от социалната платформа на Илон Мъск X (Twitter) срещу група за мониторинг, проучвала какво е разпространението на речта на омразата в мрежата.

Разглеждайки претенцията на ищеца, съдия Чарлз Брейър стига до заключението, че платформата се е опитала да ограничи правото на свободно слово на Центъра за противодействие на дигиталната омраза – CCDH.

Делото беше отхвърлено в съответствие с щатски закон, който забранява неудобните съдебни спорове, целящи да накажат упражняването на свободата на словото, съобщи The Guardian.

"Понякога не е ясно какво е движещата сила на съдебния спор и само чрез четене между редовете може да се направи опит да се предположи истинската цел на ищеца", пише в решението си окръжният съдия Чарлз Брейър.

"В други случаи жалбата е толкова безсрамна, че не може да се сбърка целта ѝ. Този случай представлява второто обстоятелство. Целта е да се накажат ответниците за тяхното изказване.", допълва магистратът.

"Мотивацията на това дело е очевидна. X Corp. го е завела, за да накаже Центъра за противодействие на дигиталната омраза за публикациите, които я критикуват и може би да разубеди други, които биха искали изкажат критика", се казва още в решението.

X подаде иска си срещу групата, твърдейки, че при проучването си тя незаконно е придобила данните от платформата, "изстъргвайки ги" от техни публикации", което е довело до отлив на рекламодатели.

"X не е съгласна с решението на съда и планира да обжалва", заявиха от компанията на Мъск.

Миналата седмица милиардерът написа в X, че "CCDH е зла организация, която иска да унищожи Първата поправка под прикритието, че прави добро!".

От своя страна, Имран Ахмед, основател и главен изпълнителен директор на групата за наблюдение, написа:

"Това решение изпраща силно послание към онези, които целят да сплашат и заглушат независимите изследвания."

"Днешното решение доказва, че дори най-богатият човек в света не може да подчини върховенството на закона на волята си. Благодарни сме за внимателното и изчерпателно становище на Окръжния съд, който отказва да позволи на Мъск и X Corp. да използват съдилищата като оръжие за цензуриране на добросъвестни изследвания и репортажи", заяви адвокатът на CCDH.

В решението си съдията дори изказва предположение, че съдебният спор с X е довел до охлаждане на други видове изследвания на онлайн дезинформацията.

Той посочва неотдавнашно изследване сред 167 учени, което "установи, че над 100 проучвания за X Corp. са били пренасочени, спрени или отменени, като повече от половината от интервюираните са посочили за това страха да не бъдат съдени заради техните открития или данни".

Съдията отбелязва и сходството на това дело с друго, заведено от X срещу Media Matters for America, група за наблюдение, която публикува проучване за позициониране на реклами в платформата до подстрекателни публикации, съдържащи омраза и расизъм.

Съдия Брейър пише в бележка под линия:

"Ако има някакво съмнение относно частта за "наказване", X Corp. заведе подобен иск през ноември 2023 г. срещу Media Matters, друга медийна организация с нестопанска цел, за "докладване на реклами на големи марки, които се появяват до неонацистко съдържание".

По-рано Мъск действително заплаши с "термоядрен иск" Media Matters. В публикацията му се твърдеше, че искът подпомага усилията на X за "защита на свободата на словото", допълва Deadline.

Усилията на предприемача съвпадат с кампанията на републиканците, насочена срещу изследователите, занимаващи се с борба с дезинформацията, включително със съдебни дела срещу организации като Станфордската интернет обсерватория и Центъра за информирана общественост към Вашингтонския университет, отбелязва The Guardian.

Междувременно милиардерът е изправен пред колективен иск от бивши служители на X, в който се твърди, че компанията не е изплатила 500 млн. долара обезщетения след вълната от масови съкращения, предприето след придобиването от Мъск.