Четирима бивши ръководители на Twitter, сред които и бившият главен изпълнителен директор Параг Агравал, са подали иск срещу Илон Мъск за над 128 млн. долара неизплатени обезщетения.

Това е последното от поредицата правни предизвикателства, пред които е изправен милиардерът, след като през октомври 2022 г. придоби социалната мрежа за 44 млрд. долара и по-късно я преименува на X.

Другите ищци, които са служили в компанията са Нед Сегал, финансов директор на Twitter, Виджая Гаде, главен юридически директор и Шон Еджет – главен юрисконсулт.

Броени минути след като Мъск поема контрола над платформата, бившите ръководители твърдят, че са били уволнени и че той ги е обвинил фалшиво в неправомерно поведение. Според тях той ги е принудил да напуснат, след като те са подали иск срещу милиардера за опит да се откаже от предложението му да закупи компанията.

Мъск е споделял липсата си на симпатии към Гаде публично, тъй като тя е участвала в няколко важни решения за модериране на съдържанието в Twitter. След като милиардерът направи предложението си за закупуване на платформата, той публикува мемета, осмиващи Гаде, което предизвика вълна от расистки онлайн нападки срещу нея.

Впоследствие Мъск е отказал на ръководителите обезщетение, което им е било обещано в продължение на години, преди той да придобие платформата, пише в съдебния иск, цитиран от TechCrunch. Ищците твърдят, че на всеки от тях се дължи едногодишна заплата заедно с хиляди опции за акции.

"Това е наръчникът на Мъск: да задържи парите, които дължи на други хора, и да ги принуди да го съдят", казват бившите ръководители в иска от 39 страници.

Според правните документи основателят на Tesla e твърдял, че тези ръководители са извършили "груба небрежност" и "умишлено неправомерно поведение" в писмата за уволнение, но така и не успява да покаже доказателства за твърденията си.

X вече е изправена и пред две други дела, в които се твърди, че дължи поне 500 млн. долара обезщетение на редовите служители, които са били уволнени след придобиването на Twitter.