X, компанията за социални медии, известна преди като Twitter, съди щата Калифорния заради закон, който изисква от компаниите да разкриват подробности за практиките си за модериране на съдържание, пише Engadget.

Законът, известен като AB 587, изисква от доставчиците на услуги за социални медии да публикуват информация за работата си по отношение на речта на омразата, екстремизма, дезинформацията и други проблеми, както и подробности за вътрешните процеси на модериране.

Адвокатите на X обаче твърдят, че законът е противоконституционен и ще доведе до цензура.

Той "има за цел и вероятен ефект да окаже натиск върху компании като X Corp. да премахват, демонетизират или деприоритизират защитена от конституцията реч", пише компанията в иска си. "Истинското намерение на AB 587 е да окаже натиск върху платформите на социалните медии да "премахнат" определено защитено от Конституцията съдържание, което държавата счита за проблематично."

X (Twitter) потвърди, че ще събира биометрични данни от потребителите сиВ актуализираната политика се посочва също, че X може да събира данни за трудовата заетост и образованието


X не е единствена в противопоставянето си на закона. Въпреки че мярката беше подкрепена от някои активисти, редица индустриални групи изразяват несъгласие с AB 587. Netchoice, търговска група, която представлява Meta, Google, TikTok и други технологични компании, например заявява миналата година, че AB 587 ще помогне на лошите актьори да заобиколят мерките за сигурност на компаниите и ще затрудни прилагането на техните правила.

В същото време поддръжниците на AB 587 са категорични, че е необходимо да се увеличи прозрачността на големите платформи.

"Ако X няма какво да крие, тогава не би трябвало да има нищо против този законопроект", заявява в отговор на съдебния иск на депутатът Джеси Габриел, който е автор на AB 587.