Джеф Безос заяви в интервю, че се надява на бъдеще, в което "един трилион" хора ще обитават Слънчевата система, но единственият начин да се стигне дотам е с огромни космически станции. Основателят на Amazon и Blue Origin каза в подкаста на Лекс Фридман, че трилион души би означавало, че във всеки един момент може да има "хиляда Моцарти и хиляда Айнщайновци" – мироглед, който той споделя и през 2018 г. в интервю с Матиас Дьопфнер, главен изпълнителен директор на Axel Springer. "Единственият начин да достигнем до тази визия е с гигантски космически станции - каза той. "Планетарните повърхности са прекалено малки, освен ако не ги превърнем в точно такива централи".

Как най-богатите технолидери трансформират света за всички останалиТочно както при предишните индустриални революции, най-богатите определят темпа към бъдещето. Голямата разлика е, че този път те не са предприемачи, а технологични милиардери Безос заяви, че хората ще вземат ресурси от планетите или Луната, за да поддържат живота в космически колонии, които приличат на цилиндрични космически станции, предвидени от покойния физик Джерард Кичън О'Нийл. "Те имат много предимства пред планетарните повърхности. Може да ги завъртите, за да получите нормална земна гравитация. Може да ги поставите, където пожелаете", казва още той за колониите от типа на О'Нийл, като добавя, че повечето хора така или иначе ще искат да живеят близо до Земята. Прогнозата на Безос за живот в космоса е забележителна с това, че се различава от тази на основния му конкурент, основателя на SpaceX Илон Мъск.

От Tesla до X: Равносметката на Илон Мъск за 2023 г.При ексцентрична личност с огромно влияние и капитали, която с лекота се забърква в международни скандали, да се направи точна равносметка не е лесна задача Основателят на Amazon не споменава изрично Мъск в отговора си към Фридман, но двамата милиардери са разменяли противоречиви реплики в миналото по въпроса как ще изглежда бъдещето на космическата колонизация. Мъск неведнъж е говорил за амбициите си да колонизира Марс, като твърди, че иска да започне изграждането на човешки селища още през 2050 г. Безос, от друга страна, е насочил целта си към Луната, като през 2019 г. представи концепцията за гигантски лунен модул Blue Moon, който ще помогне на хората да стигнат дотам. Преди това той е говорил и за космически цилиндри, които могат да поддържат добър климат там през цялата година. SpaceX също така планира да помогне на NASA да изпрати хора на Луната, но целите на нейния основател за колонизация са насочени предимно към Марс.

Джеф Безос е най-новият обитател в „Бункера на милиардерите“ Тъй като двамата се борят за колонизация, Мъск очевидно копнее за конкурентна космическа надпревара, като според биографа му Уолтър Айзъксън е казал, че би искал Безос "да излезе от джакузито и яхтата си" и да се съсредоточи повече върху Blue Origin. Експерти разказват пред Business Insider за научните и етичните дилеми, които се крият в грандиозните планове на двамата милиардери за колонизиране на космоса, включително проблемите с гравитацията и влиянието на космоса върху човешката имунна система. "Като вид ние трябва да направим това. Рано или късно ще разпънем тази планета на кръст. Така че поне може да умрете, отивайки към Марс", казва пред BI Кевин Мофат, доцент в Университета в Уоруик, който специализира в областта на човешката физиология. Безос казва на Фридман, че в бъдеще хората ще могат да избират да се движат напред-назад между космическите станции и Земята, и че космическата колонизация в крайна сметка е средство за запазване на планетата.