2024 г. не върви добре за Илон Мъск, който понася удар след удар - от отхвърлянето на пакета му от 55 млрд. долара възнаграждения през януари, до трудното първо тримесечие на Tesla.

Златното дете на Мъск - Tesla, се сблъсква с насрещни ветрове през последните месеци.

Във вторник данните за доставките на производителя на електромобили за първото тримесечие показаха значителен спад - доста под най-ниските оценки на Уолстрийт. Те са се понижили с 20% спрямо предходното тримесечие и с 8% в сравнение със същия период на миналата година, отбелязвайки първия годишен спад на продажбите на компанията от 2020 г. насам. Тази седмица акциите на компанията паднаха с 6,2%.

От началото на годината акциите на Tesla са се понижили с 34%, представяйки се най-зле в индекса S&P 500. Въпреки че остава най-ценният производител на автомобили в света, пазарна му капитализация се е сринала с повече от половината, откакто достигна своя връх през 2021 г.

Дан Айвс, технологичен анализатор от Wedbush, заяви във вторник, цитиран от Business Insider, че първото тримесечие на автомобилния производител е било "абсолютно бедствие" и "кошмар". Tesla е изправена пред нарастваща конкуренция на китайския пазар, включително от страна на BYD, която се бори с нея за титлата на най-голям продавач на електромобили. Айвс, дългогодишен привърженик на компанията, добавя, че тя може да бъде изправена пред “мрачни дни", ако Мъск не успее да я промени и да възвърне доверието на инвеститорите.

В САЩ Tesla се сблъсква с намаляващо търсене от страна на потребителите, които изглежда са все по-раздразнени от изстъпленията на Мъск, пише още Business Insider. В скорошен доклад на компанията за пазарно разузнаване Caliber се посочва, че броят на анкетираните, които биха си купили Tesla, е спаднал до 31% през февруари – сериозно понижение от 70% през ноември 2021 г.

"Проблемите около Twitter (сега X) и личните възгледи на Илон за политиката и други неща в света наистина отблъснаха много потенциални купувачи", казва Колин Ръш, борсов анализатор на Oppenheimer, пред CNBC. "Хората, които купуваха електромобили именно заради климата, се отказват от Tesla."

От своя страна Мъск заяви, че Tesla е "между две големи вълни на растеж". Но не е ясно кога производителят ще излезе от кризата. Главният изпълнителен директор заяви още, че Tesla сами са e "изкопалa гроба" с увеличаването на производството на Cybertruck. На този фон той вече прави планове за по-амбициозно второ поколение Roadster.

Още лоши новини

Tesla не е единственият проблем на Мъск. Милиардерът се сблъсква с препятствия на няколко фронта. От началото на годината състоянието му, което до голяма степен се базира на притежаваните от него активи в производителя, е намаляло с 40,5 млрд. долара - или 17,7%, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

До момента изглежда, че купуването на Twitter от Мъск също не върви по план. През февруари Fidelity за пореден път понижи стойността на дела си в социалната мрежа, като разликата възлиза на около 73% спад в стойността на платформата, откакто той я купи.

На този фон X изгуби щедри рекламодатели и е изправена пред съдебни дела за десетки милиони долари от служителите, които Мъск уволни, когато намали персонала с поне 50%.

Междувременно правни експерти твърдят, че искът му срещу OpenAI и нейния главен изпълнителен директор Сам Алтман вероятно е губеща битка и може дори да не стигне до съдебен процес.

Наскоро съдия отхвърли съдебната претенция на X срещу изследователска група, като заяви, че искът е опит за сплашване на критиците и принуждаване към мълчание. X твърдеше, че Центърът с нестопанска цел за борба с дигиталната омраза е нарушил правилата на платформата, като е събирал данни за доклади, показващи нарастване на речта на омразата в нея.

Някои светли моменти

Въпреки че годината със сигурност е трудна за Мъск, той има и някои добри моменти.

SpaceX успешно изстреля Starship в космоса миналия месец по време на третото му тестово излитане. Опитът беше подготвян години наред, съпътстван от множество взривоопасни пробни полети и регулаторни пречки.

Стартъпът на Мъск за мозъчно-компютърен интерфейс Neuralink също премина важен етап по-рано тази година. След като години наред главният изпълнителен директор обещаваше, че Neuralink скоро ще започне тестове върху хора, компанията имплантира първото си устройство в човек, като публично представи пациента през 2024 г. Стартъпът показа как неговото устройство може да позволи на пациента да пише в социалните мрежи, да скролва на компютър и да играе часове наред видеоигри, използвайки само съзнанието си.