Амбициозните нови обещания на Илон Мъск за дългоочаквания Tesla Roadster повдигнаха вежди - включително тези на главния изпълнителен директор на Bugatti.

Миналата седмица Мъск обяви в X, че Tesla е "увеличила радикално целите на дизайна на новия Tesla Roadster". Сред новите критерии са: ускорение от 0 до 100 км/ч за по-малко от секунда - което би било световен рекорд.

Според Мате Римак, главен изпълнителен директор на Bugatti Rimac, тези цифри, макар и главозамайващи, са технически осъществими.

Собственият електрически спортен автомобил на Rimac, Nevera, постави настоящия рекорд за ускорение от 0 до 100 км/ч - 1,71 секунди - миналата година.

"Възможно е с тласкачи", пише Римак в отговор на коментар във Facebook под снимка на двигателя за новия спортен автомобил Chiron на Bugatti. "Направихме симулация."

Хърватският автомобилен мениджър обаче добавя, че може да има някои недостатъци при бързото ускоряване.

"Проблемът е, че изпускате въздуха за 2-3 секунди, а след това имате много мъртво тегло, което носите наоколо (резервоари, компресор, клапани, дюзи и т.н.)."

Въпреки това главният изпълнителен директор на Bugatti посочва, че реактивните двигатели "наистина са единственият начин", тъй като алтернативните методи за ускоряване, като технологията на смукателните вентилатори, биха били твърде непрактични. Въпреки че в няколко спортни автомобила са вградени тези системи, Римак отхвърля технологията поради теглото на Roadster и необходимото "огромно" оборудване.

Мъск не уточни как ще бъде оборудван Roadster, за да счупи рекорда на Rimac, като каза само, че ускорението е "най-малко интересната част".

Преди това за модела се съобщаваше, че достига 100 км/ч за 1,9 секунди - цифра, която все още е публикувана на уебсайта на Tesla.

Производственият дизайн на второто поколение на Roadster е завършен, обяви Мъск, като добави, че компанията очаква да представи официално автомобила до края на годината. Целта на Tesla е да доставя първите серийни модели през 2025 г.

"Мисля, че има шанс да бъде най-умопомрачителната продуктова демонстрация на всички времена. Ще обичате новия Roadster повече от къщата си", заяви Мъск.

Главният изпълнителен директор на Tesla не за първи път дава големи обещания. Миналата година компанията отнесе критики, след като шофьорите на Cybertruck посочиха, че много от спецификациите му, включително пробегът и цената, не са такива, каквито бяха обявени първоначално.