Bugatti Chiron Super Sport 300+ от 2022 г., част от лимитирана серия от само 30 модела, може да развие скорост от малко над 490 км/ч.

В този контекст най-големият пътнически самолет в света Airbus A 380, който побира над 850 души, излита с около 300 км/ч.

Цената на най-бързата кола в света може да достигне 5 милиона евро.

През 2019 г. френско-италианският производител на луксозни спортни автомобили отпразнува своята 110-годишнина със значимо постижение: бившият победител в Le Mans Анди Уолъс подкара прототип с максимално ускорение до безпрецедентната скорост от 490 км/ч.

След това забележително постижение беше произведена лимитирана серия на Bugatti Chiron Super Sport 300+. Луксозният автомобил има осемлитров двигател с турбокомпресори и 1577 конски сили.

В гаража на свръхбогатите: Подово отопление, светлини, екран за $385 000Суперлуксозните

Само осем от 30-те модела са стигнали до САЩ и за първи път един от тях ще бъде пуснат за публична продажба, пише Euronews.

Суперколата е обявена на търг от американската компания Bonhams Cars и ще бъде продадена на 25 януари в Скотсдейл, Аризона, САЩ, на приблизителна цена от 5-5,5 млн. долара (4,56-5,2 млн. евро).

"Това е квинтесенцията на хиперавтомобилите. Bugatti има ненадмината репутация в областта на високоефективните коли и Chiron Super Sport 300+ е символ на това автомобилно съвършенство", казва Луис Франкел, от Bonhams.

Bugatti и хърватската Rimac създават смесено дружество за суперавтомобилиНовата компания ще бъде базирана в Загреб и ще има над 400 служители

Перспективите на пазара за суперколи през 2024 г.

Суперколите са мощни спортни автомобили, които обикновено се предлагат в ограничени бройки.

Те са оборудвани с изключително силни двигатели, разполагат с усъвършенствана аеродинамика и се произвеждат с леки материали.

Сегментът се управлява основно от марки като Bugatti, Ferrari, Lamborghini, Daimler AG, McLaren, Porche, Koenigsegg и др. Световният пазар се оценява на почти 17 млрд. долара през 2022 г.

Последната прогноза на Business Research Insights предвижда годишен ръст от 3,72% на пазара в периода 2022-2031 г., дължащ се на нарастващото търсене на устойчиви и екологични превозни средства и развитието на автономните превозни средства.