Продажбите на производителя на електрически превозни средства Tesla са спаднали през първото тримесечие, предизвиквайки допълнителна тревога относно перспективите за растеж на компанията през тази година, съобщава The Wall Street Journal.

Tesla е доставила 386 810 EV бройки в световен мащаб в периода януари-март на 2024 г., което е най-ниското ѝ тримесечно представяне от юли-септември 2022 г. За първи път от 2020 г. насам компанията на Илон Мъск отчита спад на тримесечните доставки на годишна база.

Резултатът все пак е достатъчен за Tesla, за да си върне титлата от китайския BYD като най-големия продавач на EV в света на тримесечна база. Представянето на Tesla обаче е обезпокоителен знак за по-широкия пазар на електрически превозни средства, чийто растеж се забавя. Автомобилните производители, включително Ford Motor и General Motors, пренастройват инвестиционните си планове, след като установиха, че потребителите са по-малко ентусиазирани да преминат към електричество, отколкото компаниите очакваха, посочва WSJ.

Акциите на Tesla паднаха с около 6% по време на предпазарната търговия във вторник след като до понеделник бяха загубили близо 30% от началото на 2024 г. Това прави компанията най-зле представящата се в индекса S&P 500.

Анализаторите намалиха очакванията си за представянето на Tesla за първото тримесечие през последните няколко седмици. Анкетираните от FactSet прогнозираха, че Tesla ще достави около 457 000 автомобила в световен мащаб през първото тримесечие, въпреки че това отразява някои остарели оценки, посочва WSJ. Други очакваха резултатите да са по-слаби.

Tesla приписва резултата отчасти на производствените неуспехи през първите три месеца на годината.

Първо, компанията спря работата в завода си в Германия за две седмици, започвайки от края на януари и изтъквайки недостиг на части, произтичащ от атаките срещу кораби в Червено море. След това, през март, поточната линия отново спря след пожар в мрежата, която захранва фабриката.

Междувременно производството на Model 3 се срина в САЩ, след като компанията представи своята обновена версия на автомобила в страната.

Tesla е произвела 433 371 автомобила през първото тримесечие, което е спад от 440 808 през първите три месеца на 2023 г. Повечето от тях са кросоувъри Model Y и автомобили Model 3. Компанията не разкрива колко пикапи Cybertruck е произвела.