Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че компанията му увеличава възнагражденията на работещите в инженерния екип за изкуствен интелект.

Решението е в отговор на опитите на OpenAI да привлече инженери на Tesla, обясни милиардерът, цитиран от Business Insider.

"Те агресивно набират инженери на Tesla с огромни предложения за заплати и компенсации, и за съжаление в няколко случая успяха", заяви Мъск в публикация в собствената си платформа X.

Коментарът му дойде в отговор на статия на The Information. Според цитиран в нея доклад, ученият в областта на машинно обучение в Tesla Итън Найт преминава в компанията за изкуствен интелект на Мъск, xAI.

"Итън щеше да се присъедини към OpenAI, така че беше или xAI, или те", поясни Мъск в X.

Представители на OpenAI все още не са отговорили на запитването за коментар от Business Insider, изпратено в извън редовното работно време.

Конкуренцията за таланти в областта на изкуствения интелект се изостря, тъй като технологичните компании се надпреварват да станат доминиращи играчи в тази област.

Освен че предлагат главозамайващи заплати, някои от лидерите на големите технологични компании са възприели личен подход, когато става въпрос за привличане на инженери.

Според информация на The Information Марк Зъкърбърг от Meta пише лични имейли на изследователите на изкуствен интелект в DeepMind на Google. Всъщност, Meta дори е предлагала работа на кандидати, без да провежда интервюта, съобщава изданието.

Не само на Зъкърбърг обаче се налага да използва лични контакти. Съоснователят на Google Сергей Брин е трябвало лично да се обади на служител, смятащ да напусне Google заради OpenAI.

Според доклада на The Information Брин е дал няколко обещания, за да убеди служителя да остане, включително предложение за по-висока заплата.

"Войната за таланти в областта на изкуствения интелект е най-безумната война за таланти, която някога съм виждал!" категоричен е Мъск в типичния си стил.