Производителят на ChatGPT - OpenAI - обяви, че ще пусне нов модел на изкуствен интелект, наречен GPT-4o, който е способен на реалистичен гласов разговор и може да взаимодейства с текст и изображение - най-новият му ход, за да остане начело в надпреварата за доминация в набиращата все по-висока скорост технология.

Новите звукови възможности позволяват на потребителите да говорят с ChatGPT и да получават отговори в реално време без забавяне, както и да прекъсват ChatGPT, докато той говори - и двете отличителни черти на реалистичните разговори, които към днешна дата са предизвикателство за гласовите асистенти с изкуствен интелект.

„Усещането е като за изкуствен интелект от филмите. Никога не съм се чувствал наистина естествено да говоря с компютър. Сега вече е така", написа главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман в публикация в блога си, цитиран от Reuters.

Подкрепяната от Microsoft компания е изправена пред нарастваща конкуренция и натиск за разширяване на потребителската база на ChatGPT - нейния популярен продукт за чатботове, който развълнува света със способността си да създава писмено съдържание, подобно на човек, и първокласен софтуерен код.

По време на събитието на живо, на което беше представена платформата, изследователите на OpenAI показаха новите възможности на гласовия асистент. В една от демонстрациите ChatGPT използва своите зрителни и гласови възможности, за да разкаже на изследовател как да реши математическо уравнение върху лист хартия. В друга - изследователите показаха възможностите на модела GPT-4o за превод в реално време.

Главният технологичен директор на OpenAI, Мира Мурати, заяви по време на събитието, че новият модел ще се предлага безплатно, защото е по-рентабилен от предишните платформи на компанията. Платените потребители на GPT-4o ще имат по-големи ограничения на капацитета, отколкото безплатните, каза тя. Моделът GPT-4o ще бъде достъпен в ChatGPT през следващите няколко седмици, съобщиха още от компанията.

Освен това безплатните потребители на ChatGPT вече ще имат достъп до функцията „браузване“, която позволява на ChatGPT да показва актуална информация от интернет. А най-хубавото е, че Мурати е категорична, че компанията не възнамерява да печели пари от безплатните потребители чрез продажба на реклами.

Малко след стартирането си в края на 2022 г. ChatGPT се превърна в приложението, най-бързо достигнало 100 милиона активни потребители месечно. Въпреки това, световният трафик към уебсайта през последната година намаля, като чак сега започва да се връща към пика си от май 2023 г., според аналитичната компания Similarweb.

OpenAI направи съобщенията в понеделник - ден преди Alphabet да проведе годишната си конференция за разработчици на Google, на която се очаква да покаже новите си функции, свързани с изкуствения интелект. Миналата седмица Reuters съобщи, че OpenAI планира да обяви продукт за търсене, задвижван от изкуствен интелект, като се позова на свои източници. Но според един от източниците, запознат с въпроса, компанията е решила да отложи обявяването на продукта за търсене.

В понеделник следобед акциите на Alphabet се понижиха с 0,4%, след като по-рано през деня спаднаха с близо 3%. Акциите на Microsoft се понижиха с 0,2%.

Подкрепената от Amazon Anthropic пуска своя AI чатбот в Европа

Но новината за пускането на новата платформа на OpenAI далеч не е единствената от полето на изкуствения интелект. Anthropic - стартъпът, подкрепен от Amazon, на свой ред обяви, че във вторник стартира своя генеративен AI асистент Claude в Европа. Той ще бъде достъпен за физически и юридически лица чрез интернет и чрез приложение за iPhone. Платена абонаментна версия на асистента, наречена Claude Pro, ще осигурява достъп до всички модели на разработчика, включително Claude 3 Opus, най-усъвършенстваното му предложение. Anthropic пуска и своите бизнес ориентирани абонаментни планове Claude Team, които струват 28 евро без ДДС.

„Проектирахме Claude със силен ангажимент към точността, сигурността и поверителността“, коментира Дарио Амодей, главен изпълнителен директор и съосновател на Anthropic, цитиран от CNBC.

Технологията се развива бързо и длъжностните лица по целия свят са загрижени за въздействието ѝ върху работните места и неприкосновеността на личния живот. По-рано тази година парламентът на Европейския съюз прие първия в света голям набор от основни регулаторни правила за управление на AI. AI Act има за цел, наред с други неща, да определи и приложи изисквания в съответствие с нивата на риск, които технологията представлява, като ги раздели на ниски, средни, високи и неприемливи.

От Anthropic посочват, че нейният асистент Claude владее отлично френски, немски, италиански, испански и други европейски езици. Макар че Claude.ai вече е достъпен безплатно за уеб и мобилни устройства във Великобритания, Anthropic казва, че за първи път продуктът се пуска за потребители в ЕС и в страни извън блока като Норвегия, Швейцария и Исландия.

Anthropic бързо се превърна в една от най-нашумелите и популярни компании за генеративен изкуствен интелект на пазара, като през март инвеститорите я оцениха на 18,4 млрд. долара. Същия месец Amazon обяви инвестиция в размер на 2,75 млрд. долара в стартъпа, с което общият размер на инвестициите във него до момента достигнаха 4 млрд. долара.

Но подкрепата на Amazon за Anthropic предизвика загрижеността на някои регулаторни органи, които се опасяват, че тя може да намали независимостта на компанията. В Обединеното кралство регулаторните органи и към момента проучват дали това партньорство, както и сделките, сключени от Microsoft с компании за генеративен изкуствен интелект, могат да се смятат за ефективни сливания, които биха могли да ограничат конкуренцията в сектора.

Amazon твърди, че партньорството ѝ с Anthropic представлява ограничена корпоративна инвестиция, а не сливане. Microsoft също отрича сделките ѝ със стартъпите OpenAI и Mistral и наемането на служители от Inflection да са еквивалентни на придобиване.