Alexa често задава въпроса искате ли да знаете дали ще вали сняг. Но в залива на Сан Франциско например, никога не се очаква сняг, а Amazon явно не е програмирал гласовия асистент да разбира командата:

"Алекса, спри да задаваш този безсмислен въпрос".

Глупостта на Alexa е емблематична за състоянието на гласовите асистенти с изкуствен интелект от старата школа - област, която включва също Siri на Apple и Assistant на Google.

През 2011 г., когато Siri дебютира в iPhone 4s - ден преди смъртта на Стив Джобс, тя изглеждаше като бъдещето на взаимодействието между човека и компютъра. Само за няколко години обаче консенсусът сред феновете на Apple се промени от изумление към разочарование.

Широко разпространено е мнението, че Alexa и Google Assistant също не са разгърнали потенциала си, допълва Fast Company.

Когато се появи ChatGPT, старите гласови асистенти наистина започнаха да изглеждат достолепно. Ботът на OpenAI не беше пряк конкурент, а голяма част от нещата, които асистентите можеха да правят - от напомняния до управление на умни уреди, бяха извън неговите умения.

Но самата плавност на говорене и обширният (макар и несъвършен) обхват на възможностите му доведоха AI до места, където Siri, Alexa и Google Assistant никога не бяха стигали.

В следващите седмици, когато големите технологични компании провеждат своите конференции за разработчици, има голяма вероятност да бъдат обявени някои трансформиращи подобрения на асистентите с изкуствен интелект.

Например, по време на I/O на Google на 14 май може да чуем за бъдещето на Google Assistant - или за не-бъдещето, ако чатботът Gemini продължи да навлиза в неговата територия.

Следващата седмица е Build на Microsoft, а две седмици след това е WWDC на Apple. Ако всички тези събития минат без значими новини на фронта на асистентите, това ще бъде знак, че цялата категория е в упадък.

(Да, Microsoft вече уби своята Cortana за Windows, наподобяваща Siri, но нейният Copilot покрива някои от същите теми и е приоритет на цялата компания. Междувременно Amazon не провежда нито едно годишно събитие, на което да представи Alexa, така че е трудно да се предвиди кога може да се появят новини).

В сегашното си състояние почитаемите асистенти с изкуствен интелект имат няколко основни слабости. Вместо да разберат какво искаме, независимо от начина, по който го изразяваме, те анализират заявките ни по много по-елементарен начин от ChatGPT и неговите конкуренти.

Те са кодирани да изпълняват конкретни задачи, но невинаги е ясно какви са те. Въпреки че имат достъп до съществена информация за нас – от срещите в календарите до смарт устройствата в домовете ни, те не винаги я използват, за да улеснят живота ни.

Трябва да признаем, че вкарването на тези остаряващи софтуерни продукти в ерата на генеративния изкуствен интелект е по-трудно, отколкото изглежда.

В името на надеждността и поверителността, както и на скоростта, те имат стимул да извършват поне част от обработката си директно на нашите устройства - по-голямо предизвикателство от това да прехвърлят цялата тежка работа в облака. Ако се объркат в отговорите си или започнат да халюцинират, бързо ще загубят доверието ни.

Въпреки това Apple, Google, Amazon и Microsoft имат забележителна възможност за изкуствен интелект.

Поставянето на по-интелигентна Siri в смартчасовниците например би могло да направи излишни нови джаджи с изкуствен интелект като Ai Pin на Humane и Rabbit R1, преди изобщо да са навлезли в употреба.

Поради потайния характер на Apple е трудно да се разбере накъде ще се насочи Siri.

Дали съобщенията, че компанията води разговори с OpenAI за лицензиране на технологията GPT за iOS 18, означават, че плановете ѝ за асистента са неясни? Засега този въпрос остава без отговор.

Междувременно, миналата седмица OpenAI внедри нова функция на ChatGPT Plus, наречена Memory. Вместо да стартира всяка нова чат сесия като празен лист, чатботът може да изгради трайна представа за потребителите въз основа на това, което те му казват за себе си. (Например, ако харесвате съвременна музика и мразуте грах, това би трябвало да повлияе на препоръките за плейлисти и рецепти, които ще получавате.)

Това е вълнуващ поглед към това как чатботовете могат да предоставят отговори, които с времето стават все по-лични, по начин, по който гласовите асистенти от първо поколение никога не са правили.

OpenAI, за която се съобщава, че работи с легендата в дизайна на Apple Джони Айв по проект за хардуер с изкуствен интелект, със сигурност няма да спре дотук.

Потребителите вече могат да програмират бутона на iPhone 15 Pro да стартира ChatGPT в гласова форма, което дава незабавен достъп, който някога беше достояние на вградените асистенти. Колкото по-добър става този бот, толкова по-малко значима може да се окаже Siri.