Apple привлича десетки експерти в областта на изкуствения интелект от Google и създава тайна европейска лаборатория в Цюрих, изграждайки екип, който да се бори с конкурентите ѝ в разработването на нови AI модели и продукти.

Това показва анализ на Financial Times на стотици профили в LinkedIn, както и на публични обяви за работа и научни статии. Според анализа производителят на iPhone се е насочил специално към служители от Google, привличайки най-малко 36 специалисти от своя съперник, откакто назначи Джон Джанандреа за изпълнителен директор на AI звеното през 2018 г.

Докато по-голямата част от AI екипа на Apple работи от офисите в Калифорния и Сиатъл, технологичният гигант също така разширява значителен аванпост в Цюрих. Професор Люк Ван Гол от местния технологичен университет (ETH) казва пред FT, че Apple изгражда изследователска лаборатория в града, известна като Vision Lab, след придобиването на две швейцарски стартиращи компании за изкуствен интелект – групата за виртуална реалност FaceShift и компанията за разпознаване на изображения Fashwell.

Базираните в Цюрих служители са участвали в изследванията на Apple за основната технология, която захранва продукти като ChatGPT на OpenAI. Техните документи са фокусирани върху все по-напреднали AI модели, които включват текстови и визуални входове, за да произвеждат отговори на запитвания, посочва FT.

Компанията рекламира работни места в областта на генеративния AI на две места в Цюрих, едното от които е с особено нисък профил. Източник на FT, който живее до въпросната локация, казва, че дори не е знаел за съществуването на офиса.

Apple обикновено мълчи относно плановете си в областта на изкуствения интелект, дори когато конкуренти като Microsoft, Google и Amazon рекламират многомилиардни инвестиции в авангардната технология. Акциите на компанията се понижават от началото на годината, което увеличава натиска върху технологичния гигант да обяви променящи играта AI функции, които биха могли да увеличат продажбите на устройства.

Експерти в индустрията предполагат, че Apple се фокусира върху внедряването на генеративен AI на своите мобилни устройства - пробив, който би позволил на AI чатботове и приложенията да работят на собствения хардуер и софтуер на телефона, вместо да се захранват от облачни услуги в центрове за данни.

Главният изпълнителен директор Тим Кук каза на анализаторите, че Apple „прави изследвания в широк набор от AI технологии“ и инвестира и иновира „отговорно“ около новата технология, отбелязва FT и припомня, че компанията разработва продукти с изкуствен интелект от над десетилетие, като гласовия асистент Siri. Apple отдавна е наясно и с потенциала на „невронните мрежи“ – форма на AI, вдъхновена от начина, по който невроните взаимодействат в човешкия мозък, и технология, която е в основата на пробивни продукти като ChatGPT.

Чък Утърс, експерт по разговорен AI и LLM, който се присъединява към Apple през декември 2013 г. и работи върху Siri почти две години, казва, че по това време един от големите проекти около Siri е било преминаването към невронна архитектура за разпознаване на реч. Този интерес изглежда е насочил Apple към изследователи, които са движещата сила зад невронните мрежи, захранващи AI моделите.

През 2016 г. компанията придоби Perceptual Machines, основана от Руслан Салахутдинов и двама от неговите студенти в университета Карнеги Мелън, която работи върху генеративно разпознаване на изображения, задвижвано от AI. Някъде по това време Apple е ухажвала доста изследователи в опит да изгради инфраструктура за обучение на тези модели, казва Салахутдинов пред FT. Той е ключова фигура в историята на невронните мрежи и е учил в университета в Торонто при „кръстника“ на технологията Джефри Хинтън, който напусна Google миналата година заради опасения относно опасностите от генеративния AI.

Салахутдинов работи като директор на звеното AI Research в Apple до 2020 г., когато се завръща в академичните среди. Най-добрият AI екип на Apple сега се състои от бивши ключови фигури от Google, включително Джанандреа, който преди това ръководи Google Brain, AI лабораторията на компанията, обединена после с DeepMind.

Сами Бенгио, старши директор по свързаните с AI и ML изследванията, преди е сред най-добрите учени в Google по отношение на изкуствения интелект. Руоминг Панг, който ръководи екипа на Apple Fundation Models, работещ върху големи езикови модели, преди това е ръководил изследванията на Google за разпознаване на реч с изкуствен интелект.

Сред авторите на значима изследователска статия, публикувана през март, са изброени шестима бивши служители на Google, наети през последните две години. В нея Apple разкрива, че е разработила семейство от AI модели, известни като „MM1“, които използват текстови и визуални входове за генериране на отговори.

Apple също така е придобила над 20 стартиращи AI компании през последните 10 години, фокусирани върху приложенията за разпознаване на изображения и видео, обработка на данни, възможности за търсене и куриране на музикално съдържание. Сред тях са Musicmetric, Emotient, Silk Labs, PullString, CamerAI, Fashwell, Spectral Edge, Inductiv Inc, Vilynx, AI Music и WaveOne, чиито основатели работят в Apple, според техните профили в LinkedIn.

Салахутдинов казва, че Apple се фокусира върху това клиентите да могат да правят колкото се може повече неща на устройството. Това ще доведе до необходимостта от по-мощни чипове с така наречената динамична памет с произволен достъп (Dram), която може да обработва огромното количество данни, необходими за захранване на AI модели. „Следващото голямо нещо ще бъдат „смартфоните с изкуствен интелект“ – и те ще изискват много повече Dram“, казва Сумит Садана, изпълнителен вицепрезидент и главен бизнес директор на Micron Technology, един от доставчиците на чипове на Apple.

Садана добавя: „Средностатистическият чип с памет на смартфон днес има около осем гигабайта памет, но за да работите с LLM, минимумът, от който се нуждаете, е 12 GB.“

Салахутдинов посочва, че друга причина за бавното внедряване на AI от Apple е тенденцията на езиковите модели да предоставят неправилни или проблематични отговори. „Мисля, че те просто са малко по-предпазливи, защото не могат да пуснат нещо, което не могат да контролират напълно“, коментира той.

Напредъкът на Apple в генеративните AI функции ще може да бъде оценен за първи път на световната конференция на разработчиците на компанията през юни (WWDC).

Ерик Уудринг, анализатор в Morgan Stanley, казва, че следващият iPhone „може да стане по-интелигентен личен асистент с гласово активиране, воден от надградена версия на Siri, така че да взаимодейства с всички приложения на телефона ви чрез гласов контрол“. Той добавя: „Това, което ще търсим по време на WWDC, са демонстрации на една или две AI функции, които могат да променят играта за средния потребител.“