Броят на потребителите на най-популярния чатбот в Азия Ernie Bot - се е удвоил през последните месеци и е достигнал 200 милиона, според компанията.

Робин Лий, главен изпълнителен директор на базирания в Пекин интернет гигант, заяви на конференция, цитиран от The Wall Street Journal, че чатботът на китайски език вече има 200 милиона потребители и над 85 000 корпоративни клиенти.

През декември Baidu съобщи, че чатботът ѝ има 100 млн. потребители, а през февруари заяви, че технологията е започнала да допринася за печалбата на компанията.

Ernie Bot, който стартира през март 2023 г. и е пуснат публично през август миналата година, се конкурира с множество модели с генеративен изкуствен интелект в Китай, включително Tongyi Qianwen на Alibaba, Hunyuan на Tencent и Kimi на Moonshot AI.

До момента Пекин е одобрил над 40 генеративни модела на изкуствен интелект, след като миналата година бяха въведени правила, изискващи моделите да бъдат проверявани от китайските регулаторни органи. В страната все още не са лицензирани модели, създадени от чуждестранни разработчици.

Миналия месец The Wall Street Journal съобщи, че Apple е провела предварителни разговори с Baidu за използването на Ernie Bot в своите устройства в Китай. Компаниите за смартфони Samsung и Honor са интегрирали инструмента Ernie в някои от мобилните устройства.

Според Baidu към декември около 26 000 предприятия са имали активен достъп до чатбота ѝ на месечна база. Компанията също така твърди, че Ernie е обработвал повече от 50 милиона заявки всеки ден.

"През 2024 г. очакваме приносът на приходите от изкуствен интелект да стане по-значим, докато основната ни дейност ще остане устойчива", заяви Ли по време на разговор за приходите в края на февруари, цитиран от CNBC.

Глобалният порив за развитие на изкуствения интелект, особено при използването на технологията за генериране на съдържание, доведе до рязко нарастване на търсенето на графични процесори на Nvidia. Тези чипове са от решаващо значение за осигуряване на изчислителната мощ, необходима за стартиране и обучение на големи езикови модели.

Контролът върху износа от страна на САЩ, обявен през последните две години, ограничи достъпа на Китай до такива високотехнологични полупроводници.

През февруари Ли заяви, че резервът на Baidu от чипове "ни позволява да продължим да подобряваме Ernie през следващите една-две години".

По-рано този месец председателят на Alibaba Джо Цай каза в интервю за Norges Bank Investment Management, че по негова оценка Китай изостава с около две години от САЩ по отношение на AI.