Инструментите на изкуствения интелект се използват все повече за повишаване на ефективността, но по този начин се създава риск от още по-голямо потребление на енергия.

Това предупреди главният технологичен директор на разработчика на технологии за чиста енергия Ceres Power Каролин Харгроув.

"Това, което ме плаши, е потреблението на енергия, ако използвате ChatGPT за прости заявки", заяви тя, цитирана от CNBC.

В доклад на Международната агенция по енергетика, публикуван през януари, се подчертава, че при търсене в Google се използват средно 0,3 ватчаса електроенергия в сравнение с 2,9 ватчаса за заявка в ChatGPT. Когато тази технология бъде включена в 9 милиарда търсения дневно, ще са необходими близо 10 тераватчаса допълнителна електроенергия годишно.

В по-общ план в доклада на МАЕ се казва, че до 2026 г. "се очаква индустрията на изкуствения интелект да се разрасне експоненциално и да консумира поне десет пъти повече електроенергия, отколкото през 2023 г.".

По думите на Харгроув, ако това потребление не се управлява правилно, "може да се стигне до обратен ефект – да използваме много повече енергия". "Така че, колкото и голям привърженик да съм на използването на данните за оптимизация, трябва да намалим потреблението си", допълва тя.

Мери де Висоцки, главен отговорник по устойчивото развитие в технологичната компания Cisco, също е на мнение, че е важно да бъдем "отговорни потребители на AI, когато знаем къде можем да добавим полза, а не просто да го използваме, защото е потенциално забавно".

Междувременно Бертран Пикар, основател и председател на екологичната организация с нестопанска цел Solar Impulse Foundation, заяви, че AI е "фантастичен начин за намаляване потреблението на енергия", ако се управлява добре.

Той се позова на примера с интелигентни електрически мрежи, използващи тази технология, които "ще интегрират непостоянната възобновяема енергия със съхранение, разпределение, потребление, което означава, че почти няма да се губи енергия. Така че, това ми дава надежда."

В доклад на коалицията Climate Action Against Disinformation, публикуван през март, се разглеждат рисковете, които изкуственият интелект може да породи в условията на климатична криза, включително нарастващото търсене на енергия.

Въз основа на своите констатации коалицията препоръчва на регулаторните органи да гарантират, че технологичните компании са прозрачни при докладването на използваната енергия и емисиите, произведени от техните AI модели.

Освен това, правителствата трябва да прилагат тези правила за прозрачност с "ясни и строги санкции", ако компаниите не ги спазват, допълват от климатичната коалиция.