Всеки март хиляди мениджъри се събират в хотел в центъра на Хюстън, Тексас, за да сключват сделки за нефт и газ и да обсъждат планове за борба с изменението на климата.

Тази година водещата тема на конференцията на енергийната индустрия беше нова: изкуственият интелект.

На събитието CERAWeek, организирано от S&P Global, стана ясно, че AI тепърва ще се нуждае от огромни количества електроенергия. Не стана ясно обаче откъде ще дойде тя, пише The Wall Street Journal.

Центровете за данни, необходими за развитието на изкуствения интелект, ще се нуждаят от толкова много енергия, че могат да натоварят електропреносната мрежа и да попречат на прехода към по-чисти енергийни източници.

Бил Вас, вицепрезидент по инженерните въпроси в Amazon Web Services каза по време на конференцията, че на всеки три дни се появява нов център за данни. Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс отбеляза, че електроенергията е ключов фактор, от който зависи дали един център за данни ще бъде печеливш, и че количеството енергия, което развитият изкуствен интелект ще консумира, е зашеметяващо, посочва WSJ.

Бившият министър на енергетиката на САЩ Ърнест Монис коментира, че размерът на новите центрове за данни кара някои доставчици на комунални услуги да се замислят как да осигурят достатъчно производствени мощности в момент, в който изграждането на вятърни и слънчеви паркове става все по-трудно.

По думите му енергийните компании ще трябва да се осланят в по-голяма степен на природния газ, въглищата и ядрените централи и може би трябва да подкрепят изграждането на нови газови централи, за да посрещнат скоковете в търсенето.

Предизвикателството е в това, че компаниите не просто искат да добавят нови източници на енергия, но и те да са чисти. Много технологични компании и доставчици на комунални услуги са поели ангажименти за драстично намаляване на въглеродните емисии, които произвеждат.

Dominion Energy наблюдава рязко увеличение на търсенето на електроенергия, предизвикано от изграждането на центрове за данни в Северна Вирджиния, където отдавна има голяма концентрация на такива съоръжения. Компанията, която си е поставила за цел да премахне или компенсира въглеродните си емисии до 2050 г., очаква да построи поне една газова електроцентрала, за да ги поддържа.

"До 2050 г. ще бъдем с нулеви нетни емисии. Все още абсолютно вярваме в това. Ръстът на търсенето сега обаче прави това по-сложно", каза главният изпълнителен директор Робърт Блу по време на CERAWeek.

Според доклад на консултантската компания Grid Strategies петгодишната прогноза за ръст на търсенето на електроенергия в САЩ се е удвоила в сравнение с предишната година.

Скокът в търсенето, задвижвано от изкуствен интелект, идва в момент, когато други фактори се обединяват, за да създадат ново напрежение в мрежата. В САЩ се изграждат много нови производствени предприятия, като този процес е стимулиран от новите данъчни политики по Закона за намаляване на инфлацията, а много щати работят за използването на повече електроенергия за транспорта, топлофикацията и тежката промишленост.

Центровете за данни могат да бъдат изградени по-бързо от новото производство на електроенергия и вече има криза в доставките. Според компанията за услуги в търговските недвижими имоти CBRE Group сроковете за изграждане на центрове за данни са се удължили с две до шест години поради забавяне на доставките на електричество.

Междувременно администрацията на Джо Байдън си е поставила за цел да премахне въглеродните емисии от електроенергийния сектор на САЩ до 2035 г. Джон Подеста, отговорник на президента за прилагането на Закона за намаляване на инфлацията, заяви пред репортери, че нарастващите нужди от изкуствен интелект създават нови предизвикателства за постигането на тази цел, въпреки че федералните модели показват, че това все още е възможно.

Тоби Райс, главен изпълнителен директор на американския производител на природен газ EQT посочва пред WSJ, че производителите, изграждащи центрове за данни, постоянно търсят доставки на газ от EQT. Той казва, че на конференцията е получил два еднакви въпроса: "Колко бързо можете да се движите? Колко газ можем да получим?"

Според него технологичните компании се нуждаят от надеждно захранване, което възобновяемите източници като вятъра и слънцето невинаги могат да осигурят поради капризите на времето. А изграждането на мащабни ядрени съоръжения, от които само едно е в процес на строителство в САЩ, в миналото е било скъпо и бавно.

"Технологичните компании няма да чакат седем до десет години, за да се изгради тази инфраструктура", казва Тоби Райс от EQT. "Остава ви само природният газ."

Около една трета от 8000-те центъра за данни в света се намират в САЩ. В световен мащаб Международната агенция по енергетика изчислява, че потреблението на електроенергия от центровете, изкуствения интелект и криптовалутите може да се удвои до 2026 г.