Генеративният изкуствен интелект е напълно трансформираща технология, която вече оказва влияние върху начина, по който работят организациите и хората. Но какво е бъдещето на тази невероятна технологична сфера?

Бърнард Мар, световноизвестен футурист, инфлуенсър в областта на бизнеса и технологиите и автор на над 20 бестселъра по тези теми, споделя пред LinkedIn своите прогнози за развитието на генеративния изкуствен интелект.

Той има общо 4 милиона последователи в своите канали в социалните медии и е класиран от бизнес мрежата като един от 5-те най-влиятелни бизнес инфлуенсъри в света, когато става дума за бизнес и технологии.

Мултимодални генеративни AI

Вече разполагаме с инструменти за генеративен AI, които могат да виждат, чуват, говорят, четат, пишат и създават. Все по-често те ще могат да правят много от тези неща едновременно - като например да създават текст и изображения едновременно.

Като пример експертът посочва третата итерация на инструмента за преобразуване на текст в изображение Dall-E, за който се съобщава, че е в състояние да генерира висококачествен текст, вграден в изображенията, и това го поставя едни гърди напред спрямо конкурентните инструменти за генериране на снимки.

През 2023 г. беше обявено, че ChatGPT също вече може да вижда, чува и говори, както и да пише.

“Така че една от моите прогнози е, че генеративните AI ще продължат да се движат към мултимодални ситеми, които могат да създават по множество начини - и в реално време, точно както човешкият мозък”, посочва Мар.

Интерактивен AI

Според съоснователя на DeepMind Мустафа Сюлейман следващата стъпка отвъд генеративния AI е "интерактивният AI". Под това той разбира ботове, които не просто разговарят, а могат да изпълняват всякакви задачи, като делегират на друг софтуер (и дори на хора) да свършат нещо вместо потребителя, който ги управлява.

Пример за това е разработването на софтуер. Генеративният AI вече може да пише и тества компютърен код, което означава, че може да бъде използван, например, за създаването на ново приложение за рецепти, предназначено за здравословно хранене.

Тъй като AI става все по-интерактивен, на теория на него могат да бъдат възложени цели проекти за създаване на приложения - в случая от писането и тестването на кода до наемането на диетолози, фотографи на храни и разработчици на рецепти (някои от които също може да са ботове), и от връзката с бета тестери, през пускането на приложението до организирането на маркетинговата кампания.

“В един по-прост пример можете да поискате от бот като ChatGPT да резервира нощувка за вас и партньора ви - включително намиране и резервиране на хотел, избор на ресторант, резервиране на маса (и информиране на ресторанта за алергията на партньора ви към яйца, например) и резервиране на пешеходна обиколка на града, в който сте решили да отидете”, изброява Мар.

Роботи, оборудвани с генеративен изкуствен интелект

В недалечно бъдеще ще видим роботи, които редовно ще бъдат оборудвани с възможности за генеративен изкуствен интелект, като по този начин значително ще се увеличи обхватът на задачите, които те могат да поемат вместо човека.

“Засега генеративният AI ни позволява да автоматизираме и разширяваме когнитивните и творческите задачи, включително някои от тези, изпълнявани от лекари, дизайнери, музиканти, маркетолози и т.н. Физическите задачи като, например, строителство, работа на поточна линия, почистване и т.н. обаче все още не са засегнати от вълната на трансформация. Но ако комбинирате генеративния AI с роботи, това може да се промени”, смята експертът.

Генеративен AI за по-добър свят

Като една от най-трансформиращите технологии, които някога сме виждали, генеративният AI може да се превърне в огромна сила за правене на добро в този свят.

Да, инструмент като ChatGPT може да се използва за изготвяне на забавна реч за сватбата на ваш приятел или за измисляне на идея за днешната вечеря. Но той може да се използва и за решаване на проблеми като изменението на климата, масовото неравенство, глада, достъпа до здравеопазване и др.

“Той може да ни помогне да намерим нови начини за лечение на болести и да демократизира достъпа до подкрепа за психичното здраве. Може да предскаже как ще се развият инфекциозните заболявания. Може да се справи с продоволствената сигурност чрез оптимизиране на добивите на различни култури. Като се замислите, това е по-скоро като даване на суперсили на хората”, дава примери известният футурист.

Регулация и надзор на генеративния изкуствен интелект

Разбира се, няма как да се отрече, че генеративният AI може да се използва и за разпространяване на дезинформация, създаване на нови биологични оръжия или дори за изграждане на автономни оръжия, които идентифицират и неутрализират заплахи без никакъв човешки надзор. Затова и човечеството се нуждае от регулации, които да го защитават и да гарантират, че генеративният AI се използва за положителна трансформация, а не за създаване на по-голяма поляризация, намеса в избори, умишлено разпространение на невярна информация и други подобни зловредни дейности.

“Ще се нуждаем от прозрачност за начина, по който се използват тези системи. Ще са ни необходими етични насоки и рамки. Затова генеративният AI ще се превърне в основен приоритет за регулаторните органи”, смята Мар.

До известна степен надзорът вече започва да се осъществява. Meta, например, обяви, че хората, които пускат политически реклами във Facebook и Instagram, ще бъдат задължени да разкриват дали в тях има съдържание и изображения, генерирани от AI. Други технологични компании следват този пример, но истината е, че са нужни и официални разпоредби, тъй като уповаването на идеята, че всички технологични компании ще постъпват етично, може да доведе до сериозни проблеми.

Делегиране на задачи и подобряване на работните процеси

Дали генеративният AI ще направи света по-добро място за живот тепърва предстои да видим, но технологията определено може да изиграе водеща роля за промените на работното място.

“Да, някои работни места ще бъдат изгубени заради автоматизацията, която идва с AI, но технологията ще създаде и много нови позиции и ще оптимизира много вече съществуващи. Тъй като генеративният AI ни позволява да прехвърляме по-обикновените и повтарящи се задачи на машините, работещите хора ще имат повече време за дейности с по-голяма добавена стойност като решаване на проблеми, креативност и изграждане на взаимоотношения. Но намирането на баланса между човешката експертиза и машинната интелигентност ще бъде от решаващо значение. Поради това очаквам изкуството да се определи кои задачи е най-добре да се оставят на машините и кои трябва да се изпълняват от хората да се превърне в жизненоважно умение в бъдеще.”, предвижда още Мар.