Може би го познавате покрай компанията му за лекарства Cost Plus Drugs или покрай това, че преди е бил собственик на Dallas Mavericks. В противен случай със сигурност сте го виждали покрай участието му в предаването Shark Tank.

Но за много ученици Марк Кюбан е причината, поради която те могат да научат за едно от най-важните нововъзникващи умения в момента – изкуствения интелект.

Тази година в над 18 града в САЩ учениците от гимназията ще могат да научат най-новите постижения в областта на AI напълно безплатно чрез инициативата AI Bootcamps на фондация Марк Кюбан.

"В момента в света има два вида компании - такива, които разбират от AI, и такива, които не", казва Кюбан пред Fortune.

"Искам да видя повече деца, готови и развълнувани да научат повече за технологията и да станат част от начина, по който тя променя обществото. Като демократизираме образованието по AI, ние даваме възможност на тези деца да оформят бъдещето си и да допринесат значимо за дигиталната икономика."

Благодарение на фондацията от 2019 г. насам, хиляди ученици се обучават по изкуствен интелект в предмети като машинно обучение, обработка на естествен език и етика на технологията.

Изискванията за кандидатстване за обучителните лагери на 2024 г. са прости. Всъщност не са необходими никакви познания в областта на кодирането или технологиите. Учениците просто трябва да са в 9-12 клас през следващата учебна година и да живеят на относително близко разстояние от лагерите.

Всеки обучителен лагер ще се провежда в три съботи на 2, 9 и 16 ноември и ще приема от 20 до 25 ученици. Преподавателите се състоят от доброволци от местни предприятия и корпорации. Преди това сред тях са били експерти по изкуствен интелект от Walmart и McDonald's.

"Не става въпрос толкова за това, че се занимаваме с пропуските в света на образованието, а за това, че осъзнаваме, че обучението на децата за най-съвременните технологии не е силната страна на повечето държавни училища. Премахваме възможно най-много бариери, за да дадем на нашите ученици практически начин да научат за изкуствения интелект и действително да използват технологията, за да създават приложения, които решават проблеми в ежедневието им", казва Кюбан.

Много университети са предприели подобни подходи към преподаването на бързо развиващата се област. Училища като Колумбийския университет, Калтех и Университета в Хюстън предлагат обучителни лагери по AI. И дори компании като Google и IBM имат начини за изучаване на предмети, свързани с технологията, като промпт-инженерство. Но много от предложенията варират по отношение на цената и до голяма степен са изцяло виртуални.

Акцентът на Кюбан върху образованието

Това не е първото навлизане на Кюбан в сферата на образованието. От години той се изказва за това колежите да станат по-достъпни и да се облекчи тежестта, която те носят на студентите - особено когато става въпрос за дългове по студентски заеми.

Тази година той стартира измерител на студентските заеми в САЩ, като в момента той възлиза на над 2,1 трилиона долара, което надхвърля дълга по кредитните карти и автомобилните заеми, взети заедно. Наскоро той изрази подкрепата си за първоначалното предложение на президента Джо Байдън за опрощаване на 10 000 долара задължения по студентски заеми на всеки кредитополучател.

Но преди всичко Кюбан отбелязва, че образованието в областта на хуманитарните науки - и прилагането му в света на технологиите - може да бъде изключително ценно.

"AI трябва да бъде обучаван за света, както се случва, и да му се дават различни гледни точки за резултатите от моделите. Така че опитайте се да намерите начини да приложите образованието си в областта на хуманитарните науки към изкуствения интелект и мисля, че ще бъдете по-ценни, отколкото очаквате", казва той.

Широко разпространено е очакването, че AI ще промени естеството на работната сила през следващите години, като някои кариери вероятно ще бъдат заменени, а много други ще бъдат допълнени от новата технология. Според МВФ около 60% от работните места в развитите икономики могат да бъдат засегнати от технологията.

Обучителният лагер се надява да изиграе роля в подготовката на учениците за работните места на бъдещето.

"Надявам се, че учениците ще използват новопридобитите си умения, за да въвеждат иновации, да създават и в крайна сметка да променят индустрии", казва Кюбан. "Целта е те да прилагат наученото, за да стартират успешни предприятия и да решават проблеми в своите общности. И се надяваме, че лагерът ще бъде само началото на тяхното пътуване в областта на изкуствения интелект и те ще продължат да се учат."