Световните медии обръщат внимание на поредния хаплив коментар на Илон Мъск, който този път е свързан с Марк Кюбан, известен като участник в тв поредицата Shark Tank на ABC, филантроп и собственик на баскетболния отбор Dallas Mavericks, който защитава корпоративните инициативи за разнообразие, равенство и приобщаване (DEI).

"Марк Кюбан отчаяно се опитва да покаже своята "добродетелност", но лицемерието му не убеждава никого", написа Мъск в X.

"Lol", отговори предприемачът.

"Може да не сте съгласни, но аз приемам за даденост, че има хора от различни раси, етноси, ориентация и т.н., чиито кандидатури редовно се изключват при подбора на кадри. Като разширим търсенето на служители, можем да намерим хора, които са по-квалифицирани", пише Кюбан.

"Загубата на DEI-фобски компании е моя печалба", добавя той в отделен пост.

Кюбан нарича справедливостта основен принцип на бизнеса и добавя, че успешните мениджъри признават различията между служителите и използват техните силни страни.

Според него приобщаването намалява стреса на работното място и повишава производителността.

Не страстта е искрата, а усилието. 5 прости съвета от милиардера Марк КюбанЗащо е важно да полагате усилия и кои са инвестициите, които ще ви се отплатят завинаги?

На фона на разгарящата се културна война относно инвестирането в околната среда, социалната сфера и управлението (ESG), DEI се превръща във все по-спорна тема сред предприемачите и изпълнителните директори.

Разговорът привлече внимание, след като хедж фонд мениджърът Бил Акман заяви, че тази практика е "основната причина за антисемитизма" в Харвард.

Акман прекара последните месеци в провеждането на изключително публична кампания за натиск срещу бившия президент на Харвард Клодин Гей. Ключов проблем за него беше подходът ѝ към антисемитизма в кампуса на Харвард, пише Business Insider.

"DEI е расистка, защото обратният расизъм също е расизъм, дори и да е срещу бели хора (и е забележително, че изобщо трябва да изтъквам това)", написа Акман в X.

Мъск подкрепи критиките на Акман към тази практика с думите: "DEI е просто друга дума за расизъм.".

Към Кюбан той отправи следния въпрос: "Кога да очакваме да видим ниска бяла/азиатска жена в отбора на Мавс?".

Cool, so when should we expect to see a short white/Asian women on the Mavs?

"Наистина смятам, че ако заслугите за дадена работа са приблизително еднакви, тогава решаващ фактор трябва да бъде разнообразието от всякакъв вид", пише Мъск в отделен пост.

В отговор на последните коментари, Кюбан оприличи DEI на здравните осигуровки, като каза, че това е нещо, което много изпълнителни директори виждат само като квадратче, което трябва да отбележат. Но като не му се обръща внимание, служителите няма да се чувстват комфортно, а това може да породи недоволство.