В типичния си хаплив стил Илон Мъск призова главният изпълнителен директор на Disney Боб Айгър да бъде уволнен за това, че не е изтеглил рекламите си от платформите на Meta.

Миналия месец гигантът в развлекателната индустрия прекрати рекламните си взаимоотношения с X.

Сега повод за изказването на Мъск е разследване, в което се твърди, че алгоритми на Facebook и Instagram насочват насилници на деца към непълнолетни.

В поредица от публикации в X Мъск напада Айгър за управлението му на Вълшебното кралство и написа, че "Уолт Дисни се обръща в гроба заради това, което Боб е направил с компанията".

Токсични алгоритми: Как безобидната реклама в Instagram води до педофилияЕксперимент на WSJ разкрива, че алгоритмите на Instagram могат да събират съдържание със сексуална насоченост на деца

"Боб Айгър смята, че е готино да се рекламираш до материали, свързани с експлоатация на деца. Истински достоен човек", пише Мъск.

"Защо няма бойкот от страна на рекламодателите, Боб Айгър? Вие одобрявате този материал!" добави още Мъск няколко минути по-късно.

Тъй като и други абонати на X се включиха в разговорите, основателят на Tesla отбеляза: "Защо техните главни маркетинг директори одобряват трафика на деца? Нека ги попитаме."

Когато потребител попита защо Айгър все още не е уволнен, Мъск отговори: "Той трябва да бъде уволнен незабавно."

Мъск се извини за антисемитския пост, но наруга напусналите X рекламодатели

Disney, както и редица други големи компании, прекратиха рекламните си взаимоотношения с X миналия месец, след като основателят на Tesla се сблъска с наплив от критики заради публикация, в която нарича антисемитска теория "абсолютната истина". По-късно Мъск оттегли първоначалния си коментар и каза, че съжалява за него:

"Беше глупаво от моя страна. Може би това е буквално най-лошият и най-глупав пост, който някога съм писал. Мисля, че ще стане ясно, че далеч не съм антисемит, а всъщност съм философ.", заяви той на срещата на върха DealBook Summit на The New York Times.

Според доклад на NYT отдръпването на рекламодателите може да струва на X повече 75 млн. долара.

"Просто почувствахме, че асоциацията с Илон Мъск и X не е положителна за нас", каза Айгър по повода.

Когато бе попитан относно опасността от отчуждаване на рекламодателите, Мъск призна, че напускането им ще доведе до края на платформата.

"Това, което ще се случи, е, че ще убие компанията", отговори той . "И целият свят ще знае, че са убили компанията."