Милиардерите често са противоречиви личности в днешно време. Някои хора им се възхищават. Други ги обвиняват за болестите на обществото.

Но според един приятелски настроен милиардер, Марк Кюбан, няма нищо лошо в това да бъдеш такъв.

И как се става такъв?

Съществуват три законни начина, според анализ на Business Insider.

Първият е наследство. Според миналогодишния списък на Forbes около 30% от 400-те най-богати хора в САЩ са получили милиардите си по този начин.

Бракът също е вариант. По данни на Forbes в САЩ има 735 милиардери. Повечето от тях вероятно са женени, но това често може да е временно - винаги има и самотни изгряващи предприемачи.

Далеч най-разпространеният начин да станете милиардер обаче е просто да спечелите купища пари сами. 70% от богатите в класацията на Forbes 400 са направили това.

Не страстта е искрата, а усилието. 5 прости съвета от милиардера Марк КюбанЗащо е важно да полагате усилия и кои са инвестициите, които ще ви се отплатят завинаги?

Освен в редки случаи, това не става със спестявания от месечното ви възнаграждение. Дори впечатляващо добре платени хора, като бившата суперзвезда от NFL Том Брейди, трудно биха стигнали дотам само със заплата.

Например новият договор на Брейди за спортно предаване ще му донесе 375 милиона долара за 10 години. След облагането с данъци това може да му осигури близо 20 милиона годишно. Ако това беше единственият доход на Брейди и той спестяваше цялата сума, щяха да са му необходими 50 години, за да стане милиардер.

Вместо това начинът да се натрупа такова богатство е да се притежават активи, които някой ден да струват милиарди, отбелязва Business Insider.

3 безплатни съвета от милиардерите Бил Гейтс, Марк Кюбан и Рей ДалиоИ тримата са преживели върховете и спадовете на успеха - и всеки от тях знае каква е цената на това, в което се е превърнал днес

За повечето милиардери тези активи са под формата на акции в компании. Други са дялове в партньорства (например хедж фондове) или лицензионни споразумения, като договора на милиардера Майкъл Джордан с Nike.

Някои заможни хора получават заплати, като всички останали, но те обикновено представляват само малка част от нетното им състояние.

Например, Уорън Бъфет е известен с това, че получава 100 000 долара годишно от Berkshire Hathaway.

Богатството му се дължи на закупените и притежавани от него акции на Berkshire - дял, който през последните шест десетилетия е увеличил стойността си от $450 000, вложени в партньорството му преди създаването на конгломерата, до около $122 милиарда днес.

Между другото, това не е вярно само в САЩ: Проучване за създаването на богатство в Норвегия установява същото: "Много малка част от хората стават богати чрез трудови доходи".

Мъск, Арно, Безос: С колко забогатяха милиардерите от 2020 г. насамАко настоящите тенденции се запазят, светът може да види първия си трилионер след десетилетие

Създайте или купете нещо и след това го направете да струва милиарди

Списъкът на Forbes 400 предлага полезно напомняне. Прелистете го и ще видите много познати компании, които някога са стрували нула и след това са създали един или повече милиардери: Tesla, Microsoft, Oracle, Google, Facebook, Bloomberg, Berkshire Hathaway, Dell, Airbnb, Nike, Amazon, Walmart и др.

Повечето от най-богатите в списъка са направили парите си от технологични компании.

Но докато си проправяте път надолу, ще видите компании от целия икономически спектър: управление на пари, търговия на дребно, медии, храни, нефт и газ, футбол, авточасти, недвижими имоти, бензиностанции, застраховки, кабелна телевизия, ресторанти, бонбони, храни за домашни любимци, медицинско оборудване, болници, комуникации, спортни стоки, супермаркети, строителство, минно дело, круизи и др.

Много от имената, които участват в класацията произвеждат милиардери. Така че не е задължително сами да създадете или купите компания. Просто трябва да се присъедините към проект, когато той струва малко, да придобиете или да купите приличен дял, а след това да го задържите достатъчно дълго, за да придобие стойност, пише Business Insider.

В гаража на свръхбогатите: Подово отопление, светлини, екран за $385 000Суперлуксозните

Други изводи:

Времето и фокусът помагат. Повечето самоизградили се милиардери са се занимавали с това, което правят, от известно време .

Amazon, Google, Microsoft, Oracle и други свръхуспешни бизнеси са на десетилетия. На Уорън Бъфет му бяха необходими три десетилетия, за да стане милиардер. И още четири, за да стане сантимилиардер.

Късметът играе голяма роля

Марк Кюбан също наскоро каза, че да станеш милиардер е въпрос на късмет. Това е освежаваща гледна точка, която вероятно няма да чуете от повечето в класацията. А късметът наистина играе много по-голяма роля за успеха, отколкото хората си мислят.

Но очевидно не е само късмет - Кюбан и други самоизградили се предприемачи са започнали компании и след това са ги направили успешни - нещо, което повечето хора не правят.

Животът в Америка не пречи

По данни на Forbes в света има 2640 милиардери. Около 735 от тях живеят в САЩ - това е по-голям брой, отколкото в която и да е друга държава или територия,.

Така че, накратко, ако няма да наследите или да се ожените за милиарди, най-доказаният път към статута на милиардер е този: