Възможно ли е AI инженерите да бъдат включени в списъка на професиите, които изкуственият интелект ще унищожи точно като един Франкенщайн?

Т. нар. промпт-инженери пишат входни данни, често блок от текст, които могат да доведат до желания резултат от генеративни инструменти като ChatGPT. И за кратко това изглеждаше като следващата модерна технологична работа на фона на продължаващия бум на чатботовете, пише Business insider.

Някои компании предлагаха шестцифрени заплати за тази работа, което породи опасения, че тя дори ще замени желаната роля на софтуерен инженер. Но се оказва, че изкуствения интелект до известна степен може да се справи и със собственото си обучение.

Изследователи от компанията за облачни изчисления VMware изненадващо установиха, че големите езикови модели (LLM) са повече от способни да пишат и "оптимизират собствените си заявки".

В статията си The Unreasonable Effectiveness of Eccentric Automatic Prompts Рик Батъл и Тея Голапуди си поставят за цел да оценят въздействието на подканите за "позитивно мислене", което е почти точно това, което звучи.

Научният труд посочва, че подканите написани с позитивизъм или оптимизъм, понякога могат да дадат по-качествени резултати от страна на генеративните инструменти за изкуствен интелект. Например, вместо просто да се напише команда за голям езиков модел (LLM), заявка с позитивно мислене може да включва съобщения като: "Това ще бъде забавно!" или "Поемете дълбоко въздух и помислете внимателно".

Изследователите установяват, че по-ефективно и скоростно е просто да се поиска от LLM да оптимизира сам подканите, което в проучването се нарича "автоматично генериране".

"Подобряването на ефективността, когато се настройва промпт на ръка, е трудоемко и изчислително непосилно, когато се използват научни процеси за оценка на всяка промяна", пишат изследователите, добавяйки: "безспорно е, че автоматично генерираните подкани работят по-добре и се обобщават по-добре от ръчно настроените".

В статията се посочва и друго проучване, ръководено от изследователя от Google DeepMind Ченгрун Янг, който по подобен начин е установил, че LLM може да "подобри заявките, разработени от човека".

Изследователите на VMware дори установяват, че LLM могат да бъдат доста креативни при създаването на заявките към самите тях.

Един от примерите, представени в проучването, е текст, написан от модел за машинно обучение, който звучи като нещо от епизод на Стар Трек.

"Командире, трябва да начертаете курс през тази турбуленция и да откриете източника на аномалията. Използвайте всички налични данни и вашия опит, за да ни преведете през тази предизвикателна ситуация", пише в промпта от изследването.

Текстът е "оптимизираната заявка с най-висока оценка", генерирана от един от използваните в проучването LLM.

"Те се различават значително от всички други, които бихме могли да разработим самостоятелно", пише в проучването. "Ако тези оптимизирани заявки бяха представени преди да се наблюдават резултатите от изпълнението им, човек би могъл да очаква по-скоро тяхната неадекватност, отколкото постоянното им превъзходство над ръчно подготвените подкани."

В някои отношения инструменти като ChatGPT вече автоматично променят заявките на потребителя, за да създадат това, което според тях е най-добрата изходна информация.

В скорошен епизод на подкаста Hard Fork технологичният журналист Кейси Нютън разказа как ChatGPT трансформира промпта на потребителя във фонов режим, докато извежда резултат. След това хората имат възможност да видят как LLM е интерпретирал тяхната заявка.

"Това е наистина интересен въпрос за продукта, защото мога да ви кажа, че това нещо е много по-добро в писането на промптове от мен", казва Нютън. "За мен това напълно разчупи концепцията за промпт-инженерите."

Въпреки че изследванията показват обещаващи резултати за оптимизаторите на заявки, някои експерти предупреждават, че това няма да убие веднага работните места в този сектор.

Тим Креймър, старши вицепрезидент по софтуерно инженерство в Red Hat, която произвежда софтуер с отворен код, обяснява пред списание IEEE Spectrum, че индустрията за генеративен AI непрекъснато се развива и ще продължи да се нуждае от участието на хора в този процес.

"Не знам дали няма да го съчетаем с друг вид категория работа или длъжност", казва Креймър. "Но не мисля, че тези неща ще изчезнат в скоро време. А и пейзажът в момента е твърде луд. Всичко се променя толкова много."