Предсказването на бъдещето - или поне опитите за това - е в основата на икономиката и е показател за развитието на нашето общество. Правителствените политики, инвестиционните решения и глобалните икономически планове се основават на прогнозирането на бъдещите събития. Но да се предположи с точност какво предстои да се случи е почти непостижимо.

Ново проучване на изследователи от Лондонското училище по икономика, Масачузетския технологичен институт (MIT) и Университета на Пенсилвания обаче показва, че прогнозирането на бъдещето е задача, която може да бъде възложена на генеративен изкуствен интелект - с изненадващи резултати. Големите езикови модели (LLM) могат да предсказват бъдещето толкова добре, колкото и експертите, а с малко обучение върху човешки прогнози могат да се подобрят до още по-големи резултати, съобщава Fast Company.

"Точното прогнозиране на бъдещи събития е важно за много аспекти на човешката икономическа дейност, особено за професиите на белите якички, като тези в областта на правото, бизнеса и политиката", казва Питър С. Парк, докторант по екзистенциална безопасност на AI в MIT.

Според Парк и колегите му, които провеждат изследването, десетина езикови модела могат да предвидят бъдещето толкова добре, колкото екип от 925 човешки прогностици.

В първата част на изследването както на 925-те човека, така и на 12-те LLM са зададени 31 въпроса, на които отговорът е "да" или "сега". Въпросите включваха: "Ще загуби ли Хамас контрола си над Газа преди 2024 г.?" и "Ще има ли смърт на американски военни в Червено море преди 2024 г.?".

При разглеждане на всички отговори на LLM на въпросите и сравняването им с отговорите на хората на същите запитвания, моделите с изкуствен интелект се представят също толкова добре, колкото и човешките експерти.

При втори експеримент AI моделите са информирани за отговорите на всеки въпрос от човешките футуролози, за да получат по-добра информация за прогнозата си. Това помогна да се подобри точността на предсказанията от технологията с между 17 и 28%.

"Честно казано, не бях изненадан от резултатите", казва Парк. "Съществуват исторически тенденции, които са верни от дълго време и дават основание да се смята, че когнитивните способности на AI ще продължат да се развиват."

Фактът, че LLM се обучават върху огромни обеми от данни, и са създадени да дават най-предсказуем, консенсусен отговор, също е показател защо те може да имат сила в прогностичните способности. Обхватът на различните мнения, от които технологията черпи знание, също помага за подсилване на традиционната концепция за мъдростта на тълпата, която помага за изготвянето на точни прогнози, посочва Fast Company.

Откритията на проучването имат огромни последици за способността ни да гледаме в метафоричната кристална топка - и за бъдещата заетост на хората, които прогнозират професионално. Както казва един експерт по изкуствен интелект в X: "Всичко е на път да стане много странно".