Европейски централни банки правят нова крачка напред в технологичното си развитие, използвайки изкуствен интелект за събиране на данни за оценка на свързаните с климата финансови рискове.

Банката за международни разплащания, форум за централните банки, Централната банка на Испания, Германската Бундесбанк и Европейската централна банка заявиха, цитирани от Reuters, че техният експериментален проект Gaia AI е използван за анализиране на оповестяванията на компаниите за въглеродни емисии, емитиране на зелени облигации и доброволни ангажименти за нетно нулево замърсяване.

Банковите регулатори, застрахователите и мениджърите на активи се нуждаят от висококачествени данни, за да оценят въздействието на изменението на климата върху финансовите институции. Липсата на единен стандарт за докладване обаче ги изправя пред смесица от публична информация, разпръсната в текст, таблици и бележки под линия в годишните доклади.

AI платформата Gaia обаче е успяла да преодолее разликите в дефинициите и рамките за разкриване на информация на различните юрисдикции, за да предложи така необходимата прозрачност и да улесни сравняването на показатели за свързаните с климата финансови рискове, се казва в съвместно изявление на централните банки.

Въпреки вариациите в начина, по който едни и същи данни се отчитат от компаниите, Gaia се фокусира върху дефиницията на всеки индикатор, а не върху това как данните се етикетират. Освен това, с традиционния подход, всеки допълнителен ключов показател за ефективност, или KPI, и всяка нова институция изисква от анализатора или да потърси информацията в публичните корпоративни отчети, или да се свърже с институцията за информация.

„С Gaia добавянето на нови KPI или нови институции е бързо и лесно. Това прави възможно извличането и анализирането на множество KPI от голям брой институции, отваряйки възможността за анализ на климатичния риск в мащаб, който преди това беше невъобразим", обясняват от централните трезори.

Множество компании, включително банки и застрахователи, са изправени пред задължения за оповестяване на данни, свързани с климата, съгласно новите регулации както в ЕС, така и в САЩ, което ще доведе до събирането на по-подробна информация в сравнение с доброволните подходи до момента.

Платформата Gaia е разгледала 20 ключови индикатора за 187 финансови институции за пет години от документи на английски и малък брой на испански и немски. Резултатите показват, че все повече финансови компании се ангажират с нетни нулеви цели и емитират зелени облигации, но не по еднакъв начин в целия свят.

„Гъвкавият дизайн може да служи като модел за приложения с активиран AI в по-широк диапазон от случаи на употреба за централните банки и финансовия сектор“, казват от банките, участващи в проекта, добавяйки, че една възможна следваща стъпка е Gaia да стане публично достъпна като отворена уеб-базирана услуга за анализатори.