Европейският парламент одобри първия в света набор от регулаторни правила за управление на изкуствения интелект, който е начело на инвестициите в технологиите.

ЕС постигна предварителен политически консенсус в началото на декември, след което той беше одобрен на днешната сесия на Парламента с 523 гласа "за", 46 "против" и 49 "негласували", съобщава CNBC.

"Европа вече е глобален законодател в областта на изкуствения интелект", написа в X Тиери Бретон, европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола определи акта като новаторски, заявявайки, че той ще даде възможност за иновации, като същевременно защитава основните права.

"Изкуственият интелект вече е много важна част от нашето ежедневие. Сега той ще бъде част и от нашето законодателство", написа тя в социалните мрежи.

Драгош Тудораче, депутат, който наблюдаваше преговорите на ЕС за споразумението, приветства закона, но отбеляза, че най-голямата пречка остава прилагането му.

Роденият през 2021 г. Закон на ЕС за изкуствения интелект разделя технологиите на категории по риск, вариращи от "неприемливи" - при които технологията ще бъде забранена - до високо, средно и ниско рискови.

Очаква се регламентът да влезе в сила в края на мандата през май, след като премине финални проверки и получи одобрение от Европейския съвет. След това прилагането му ще бъде разсрочено от 2025 г. нататък.

Някои държави от ЕС и преди са се застъпвали за саморегулиране вместо ограничаване от страна на правителството. Това идва на фона на опасенията, че задушаващият контрол може да създаде пречки пред конкуренцията на Европа с китайските и американските компании в технологичния сектор. Сред противниците бяха Германия и Франция, в които се намират някои от обещаващите стартиращи AI предприятия в Европа.

Миналата седмица Съюзът въведе в сила забележително законодателство в областта на конкуренцията, което има за цел да обуздае американските гиганти, пише CNBC. Съгласно Закона за дигиталните пазари ЕС може да регулира антиконкурентните практики на големите технологични компании. Това става чрез принуждаване да отворят услугите си в сектори, в които господстващото им положение е задушило по-малките играчи и свободата на избор за потребителите. Шест компании - американските титани Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft и китайската Bytedance - бяха определени като така наречените "пазачи".

Нарастват опасенията относно възможността за злоупотреба с изкуствения интелект, дори когато тежки играчи като Microsoft, Amazon, Google и производителят на чипове Nvidia бият барабана за инвестиции в сектора.

Правителствата се опасяват от възможността за използване на дийпфейк- форми на изкуствен интелект, които генерират фалшиви събития, включително снимки и видеоклипове - в навечерието на редица ключови световни избори тази година.

Някои поддръжници на изкуствения интелект вече се саморегулират, за да избегнат дезинформацията. Във вторник Google обяви, че ще ограничи вида на свързаните с изборите запитвания, които могат да бъдат задавани на нейния чатбот Gemini, като вече е въвела промените в САЩ и в Индия.

"Законът за изкуствения интелект тласна развитието му в посока, в която хората контролират технологията и в която тя ще ни помогне да използваме новите открития за икономически растеж, обществен напредък и за разгръщане на човешкия потенциал", заяви Тудораче в социалните мрежи на 12 март.

"Законът не е краят на пътя, а по-скоро началната точка за нов модел на управление, изграден около технологиите", добави той.

Професионалистите в областта на правото определиха акта като важен етап в международното регулиране на изкуствения интелект, като отбелязаха, че той може да проправи пътя на други държави да последват примера му.

"За пореден път ЕС е този, който пръв направи крачка напред, разработвайки много изчерпателен набор от разпоредби", каза Стивън Фармър, партньор и специалист по AI в международната правна компания Pillsbury.

Марк Фъргюсън, експерт по публична политика в Pinsent Masons, заяви, че приемането на закона е само началото и че предприятията ще трябва да работят в тясно сътрудничество със законодателите, за да разберат как ще се прилага той, тъй като бързо развиващата се технология продължава да се развива.