Унгарският премиер Виктор Орбан използва новосъздадена държавна агенция, за да се справи с инакомислието по невиждан от времето на комунизма начин, който според критиците му, е вдъхновен от Путин.

Службата за защита на суверенитета (SPO) започна да функционира миналия месец, уж за да предотврати чуждестранното финансиране на политически кампании, съобщава FT.

Критиците обаче предупреждават, че правомощията ѝ са толкова свободно определени, че тя може да се насочи към всякакви публични фигури, независимо дали са политици, групи за граждански права или журналисти, което отразява ранните етапи на руските репресии преди пълномащабната война в Украйна

Целта на Орбан е да прекъсне връзките си с фондации и донори в чужбина, особено в САЩ, в операции, които включват унгарските тайни служби и пропагандни кампании.

"От края на 80-те години на миналия век Унгария не е позволявала на тайните служби да се насочват систематично към политиката и обществения дискурс по този начин", обяснява Марта Пардави, съпредседател на Унгарския хелзинкски комитет, правозащитна група.

Според нея създаването на SPO има смразяващ ефект върху критиците на Орбан.

"Пропагандното послание е, че ако използвате чуждестранни средства, властите ще ви проверяват. Има огромен информационен вакуум и голямо безпокойство."

САЩ и ЕС от години призовават Виктор Орбан да спре вдъхновените от Русия кампании за сплашване и укрепването на машината за политическа пропаганда, която принуди независими медии, правозащитни групи и университети да затворят или да се преместят в чужбина.

Но според някои от хората, срещу които е насочена, новата агенция представлява съвсем различно ниво на намеса.

По закон на агенцията е позволено да се възползва от помощта на държавните разузнавателни служби.

Тя може да се възползва от държавните запаси от лична информация за всеки, сама определя бюджета си, работата ѝ не подлежи на съдебен надзор или правна защита и публикува своите заключения, когато пожелае.

"Това е абсолютно авторитарен метод", твърди Андраш Рач, експерт по Русия в Германския съвет за външни отношения.

"Орбан взаимства информационния натиск от руския и беларуския наръчник, и го използва много по-ефективно, отколкото дори Путин би могъл".

Той допълва, че тежестта на сегашните руски репресии е много по-голяма, отколкото в Унгария, тъй като Кремъл е отишъл отвъд сплашването и натиска.

Посланикът на САЩ в Будапеща Дейвид Пресман нарече агенцията за защита на суверенитета истинска причина за безпокойство.

"Не знам да има аналог в нито една демокрация по света, да не говорим за НАТО и ЕС", заяви той пред FT.

Междувременно, Европейската комисия започна съдебно производство с аргумента, че новата агенция нарушава правото на ЕС.

Говорител на унгарското правителство заяви, че Будапеща няма да отстъпи, като добави, че "приемането на чуждестранни средства за кампания вече е престъпление".

SPO отказа да отговори на въпросите на FT.

Чуждестранното финансиране е факт за повечето унгарски неправителствени и политически активни организации, които изпитват затруднения да набират средства у дома, където индивидуалните и корпоративните дарения са недостатъчни.

Дори партията на Виктор Орбан "Фидес" разчиташе на чуждестранни средства в началото на съществуването си, като се прочу с това, че получаваше безвъзмездни средства от Джордж Сорос, роденият в Унгария милиардер и основател на фондация "Отворено общество", който по-късно стана основна мишена на негативните кампании на Орбан.

През последните години Орбан преобърна сценария на чуждестранното финансиране, представяйки го като средство за неправомерно влияние, като дори нарече получателите "чуждестранни агенти".

След четвъртата си поредна изборна победа през 2022 г. той обвини опозицията, че е приела незаконно финансиране за кампанията си от САЩ.

Новата агенция има за цел да предотврати това да се случи отново, заяви Орбан в края на миналата година.

"Несправедливо е, че те искат да влияят на политическите решения на хората, използвайки чужди пари, очевидно според интересите на техните поддръжници", заяви той.

През 2022 г. Орбан създаде нова разузнавателна агенция – Национален информационен център (NIK), чадър над всички останали тайни служби, припомня FT.

Като една от първите си задачи тя изготви поредица от доклади за "Действие за демокрация" и се твърдеше, че е проследила финансирането на опонента на Орбан Петер Марки-Зай чак до Демократическата партия на Джо Байдън.

Бързо разсекретени, докладите бяха използвани от съюзниците на Орбан, за да очернят опозицията като "доларови левичари" и да представят премиера като защитник на Унгария от чужда намеса.

Миналото лято NIK изготви друг доклад за финансирани от САЩ неправителствени организации, които нарече "организации за чуждестранно сътрудничество".

Докладът разкри подробности за банковите сметки на правозащитните организации "Амнести интернешънъл", Хелзинкския комитет, както и на местния мозъчен тръст "Политически капитал" и лявата медия "Партизан".

Организациите, към които е насочена NIK, заявиха пред FT, че ще се противопоставят на новосъздадена сега агенция и на нейните тактики за сплашване.

"Този доклад беше прелюдия към начина, по който вероятно ще работи тази нова агенция", коментират от Хелзинкския комитет. "Когато групите за защита на правата имат избор да кандидатстват за местни средства с политически обвързаности или за чуждестранни средства без такива, те ще се замислят."

Директорът на "Политически капитал" Петер Креко заяви, че неговият мозъчен тръст няма да промени курса си. "Самоцензурата ще бъде най-лошото въздействие на закона", каза той.

Други са по-притеснени, особено независимите медии, които през годините постепенно бяха изтласкани от рекламните договори с приятелски настроени към Орбан компании и бяха принудени да намалят броя на служителите си.

Мартон Гуляш, политически активист, основал "Партизан" оприличи новосъздадената агенция на "заредено оръжие на масата", което Орбан може да избере да използва или просто да сплаши критиците. "То може да бъде използвано в координирана правителствена атака по всяко време", допълва активистът.