Водещите представители на гражданското общество в Унгария обвиниха премиера Виктор Орбан, че се опитва да „заглуши всички критични гласове".

Причината за недоволството им е предложеният закон за създаване на "служба за защита на суверенитета", която да разследва чуждо влияние в страната.

От години унгарският министър-председател повтаря тезата, че външни сили се опитват да подкопаят неговото правителство и да подкрепят опонентите му.

По време на своя реч наскоро той заяви, че „тъмните сили ще продължат да обсаждат отбранителните линии на суверенитета, включително тези на Унгария".

Критиците на Орбан обаче твърдят, че реториката му има за цел да подкопае опонентите.

Те добавят и че преди изборите за Европейски парламент и общинските избори догодина, правителството увеличава усилията си за създаване на въображаеми врагове и отвличане на вниманието на избирателите.

„Какво?!“ Орбан охлади надеждите на Украйна за НАТО Отношенията на Будапеща с Киев отново се влошават.

Седем граждански организации предупредиха, че плановете за служба за защита на суверенитета са част от по-широките опити на правителството да потуши несъгласието, съобщава The Guardian.

„Законопроектът е част от опитите на правителството да заглуши всички критични гласове", заявиха организациите.

Групите, сред които са Transparency International Hungary и Унгарският съюз за граждански свободи, добавиха, че предложеното законодателство не е в съответствие с конституционните задължения на Унгария и ЕС и поради това няма да успее.

Предложената служба ще разследва застъпнически дейности, дейности, целящи да повлияят на демократичния дебат и организации, които използват чуждестранно финансиране, за да влияят на избирателите, допълва The Guardian.

Законопроектът също така предвижда наказание до три години затвор за чуждестранно финансиране на групи, които участват в избори. Сред критиците се задълбочават опасенията, че новата служба може произволно да се насочи към журналисти, профсъюзи, църкви и компании.

ЕС има план Б, ако Орбан спре помощта за УкрайнаПлащания от общия бюджет на ЕС се нуждаят от единодушната подкрепа на всички държави членки

Унгарският хелзинкски комитет, заяви, че тази преднамерена неяснота позволява на новия орган произволно да счита всяка дейност за обслужваща чужди интереси.

Комитетът добави, че „това е ясен опит да се използва законът като оръжие, да се създаде смразяващ ефект и допълнително да се консолидира политическата власт".

Политическата опозиция на Орбан също изрази загриженост.

Каталин Цех, член на Европейския парламент от опозиционната партия Моментум, каза, че предложението е „още един мрачен етап за Унгария".

Публикуването на законопроекта идва дни след като унгарското правителство представи спорна кампания с билбордове, на които са изобразени председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на фондация „Отворено общество" Алекс Сорос с лозунга: „Нека не танцуваме по тяхната мелодия".

Фон дер Лайен и Сорос станаха мишени в нова кампания на Виктор ОрбанГлавният говорител на ЕК заяви, че фон дер Лайен е била

Говорител на фондацията отговори на провокациите, заявявайки:

„Парите на унгарските данъкоплатци отново се използват за заплащане на политическа пропаганда, която е дълбоко накърнена от антисемитизъм - още едно доказателство за това колко далеч са се понижили стандартите за политическо благоприличие в държава - членка на ЕС.“