Безпрецедентният корупционен скандал в Европейския парламент не остави унгарския премиер Виктор Орбан равнодушен. Вчера следобед той използва повода, за да се подиграе на Европейския парламент.

„Добро утро на Европейския парламент“, написа Орбан в Twitter, публикувайки стара снимка, изобразяваща смеещи се бивши световни лидери и думите „и тогава те казаха … ЕП е сериозно загрижен за корупцията в Унгария“.

В края на миналата седмица белгийски прокурори обвиниха вицепрезидента на Европейския парламент Ева Кайли и трима други в корупция като част от мащабно разследване на предполагаема кампания за незаконно влияние от страна на Катар. Според експерти засега се вижда само върхът на айсберга и случаят предстои да придобие по-големи мащаби.

Орбан използва скандала, за да укори ЕП. През септември тази година институцията, която представлява гражданите на Европейския съюз, обяви, че Унгария “вече не е демокрация”. Тя зае твърда позиция срещу страната заради системни проблеми с върховенството на закона.

Междувремнно лидерите на всички политически групи в Европейския парламент се споразумяха да отстранят от длъжност заместник-председателката на институцията Ева Кайли, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Европейският парламент вече замрази пълномощията на 44-годишната Кайли в качеството ѝ на заместник-председателка на институцията.

За да бъде отстранена Кайли от длъжност обаче, е необходимо да има гласуване по този въпрос в пленарната зала и две трети от евродепутатите да подкрепят мярката. Възможно е гласуването да се състои днес.