Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се превърна в мишена на нова кампания, започната от унгарския премиер Виктор Орбан в рамките на национално допитване със сериозни обвинения срещу политическия дневен ред на Европейския съюз.

На билбордовете, разлепени по улиците на Унгария, председателят на Европейската комисия е изобразена до Александър Сорос, 38-годишния син на милиардера Джордж Сорос и настоящ председател на фондация "Отворено общество" (OSF), а текстът с главни букви гласи:

"Няма да танцуваме по тяхната мелодия!"

Въпреки че семейство Сорос и Фондация "Отворено общество", която подкрепя организации на гражданското общество по света чрез безвъзмездни средства, са били злепоставяни от унгарското правителство в миналото, това е първият случай, в който фон дер Лайен е обект на кампания, ръководена от държавата, отбелязва Euronews.


Полша и Унгария спъват реформата на ЕС в областта на миграциятаПротивопоставянето им до голяма степен е символично, но повдига много въпроси около сделката

Въпросите съдържат лъжлива информация, като например твърденията, че "финансовата подкрепа на Брюксел за палестинската организация е достигнала и до Хамас", което не е доказано, и че "Брюксел иска да създаде мигрантски гета в Унгария" - цел, която не се съдържа никъде в миграционната реформа на блока, отбелязва Euronews. Други въпроси са насочени към военната и финансовата подкрепа на ЕС за Украйна, на която Орбан се зарече да се противопостави и към молбата за членство на разкъсваната от война страна.

В коментар по темата главният говорител на Европейската комисия, заяви, че фон дер Лайен, след като са ѝ били показани изображенията, е била "напълно невъзмутима".

Председателят "има пълно доверие в способността на унгарската общественост да си състави собствено мнение въз основа на обективна, фактическа информация за това, което правим", допълни той. "Нека бъдем ясни. Знаем, че това не е първият път. Вероятно не е и последният. Имаме работа за вършене. Имаме кризи, които трябва да управляваме. Имаме политики, които трябва да прилагаме."

По отношение на твърденията в проучването, от ЕК насочват потенциалните респонденти към официалните канали на Европейската комисия. Длъжностното лице също така избегна да каже дали използването на образа на Сорос, който е от еврейски произход, е равносилно на антисемитизъм.

Мъгла от антисемитизъм надвисва над Европа. Кой печели от товаОсновният инструмент за послания на омраза са социалните медии

"Тези твърдения са напълно неверни. Можем да ви представим позициите си по всички политики, които се споменават, но няма да влизаме в дебат за изявления, които са поместени в консултация само за унгарските власти. Честно казано, нямаме интерес да си губим времето с подобен въпрос в настоящия международен контекст".

Прибягването до нападки срещу действащ председател на Европейската комисия не е непозната територия за Виктор Орбан, който е известен с блокирането и провалянето на колективни действия на ЕС.

Още през 2019 г. неговото правителство разпространи билбордове, насочени срещу тогавашния шеф на изпълнителния орган Жан-Клод Юнкер и Джордж Сорос.

"Всеки има право да знае какво планира Брюксел!", гласяха плакатите.

ЕС има план Б, ако Орбан спре помощта за УкрайнаПлащания от общия бюджет на ЕС се нуждаят от единодушната подкрепа на всички държави членки

Кампанията от 2019 г., чийто графичен дизайн отчетливо прилича на инициативата от 2023 г., популяризираше неточни и подвеждащи твърдения за миграционната политика на ЕС и предизвика обвинения в антисемитизъм.