Милиардерът Джордж Сорос предава контрола върху огромната си империя на своя 37-годишен син Александър, съобщи говорител на финансистът в неделя, цитиран от световните агенции.

Мениджър на хедж фонд, превърнал се във филантроп и основен поддръжник на либерални каузи, 92-годишният Сорос преди е казвал, че не иска неговите фондации Отворено общество (OSF) да бъдат поети от едно от петте му деца.

„Той си го заслужи“, казва сега в интервю за The Wall Street Journal Сорос, говорейки за решението си да прехвърли фондациите и останалата част от своята империя на стойност 25 милиарда долара на сина си.

37-годишният Александър, самоопределящ се като лявоцентристки мислител, казва пред същото издание, че ще разшири либералните цели на баща си.


Той споделя, че ще разшири приоритетите на фондацията, включвайки в тях правото на гласуване и аборт, както и равенството между половете.

Посочвайки, че се интересува повече от политика в сравнение с баща си, наследникът на Сорос също така казва, че планира да продължи да дарява семейни пари на леви политически кандидати в САЩ.

Колко харчат лидерите на компаниите от S&P 500 за междинните избори в САЩСъизпълнителният директор на Netflix Рийд Хейстингс води, според анализ на Market Wach

Бордът на OSF избра Александър за свой председател през декември, припомня WSJ. Той е единственият член на семейството в инвестиционния комитет, който контролира Soros Fund Management, компанията, която контролира парите за фондацията и семейството. Повечето от неговите 25 милиарда долара ще бъдат насочени към OSF през следващите години, според говорител на Сорос. За политическа дейност са заделени около 125 милиона долара, посочва още изданието.

Александър казва в интервюто, че го тревожи перспективата за завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом, което предполага значителната финансова роля, която организацията на Сорос трябва да има в президентската надпревара през 2024 г. „Колкото и да ми се иска да извадя пари от политиката, докато другата страна го прави, ние също ще трябва да го правим“, коментира наследникът на Сорос.