В наши дни, а и в миналото никой не е имал монопол върху мъдростта. Пазарите са се променяли за едни за добро, а за други - не толкова. Поглеждайки към историята, може да срещнете имената на няколко души, които са се справяли добре през годините. Това са инвестиционни гурута, от които може да почерпите познания. Те имат солиден опит на пазара и имената им често може да бъдат прочетени в наръчниците. Много от тях са инвестирали в пазарите в продължение на десетилетия, а някои са успешни до такава степен, че са станали милиардери, пише специализираното издание Insider Monkey.

В помощ на начинаещия инвеститор или търсещия добри примери, то състави класация на най-добрите инвестиционни гурута за всички времена.

15. Майкъл Щайнхард

Ако си поставите за задача да проучите историята на Уолстрийт, там ще срещнете фигурата на Майкъл Щайнхард. Счита се, че той е един от най-великите търговци. Неговата компания Steinhardt Partners има средна годишна възвръщаемост от 24,5% между 1967 и 1995 г. В резултат на успехите си Майкъл Щайнхард има нетна стойност от 1,2 милиарда долара според Forbes. Майкъл Щайнхард също се счита за пионер на съвременния хедж фонд.

14. Дейвид Свенсен

Дейвид Свенсен беше мениджър на дарителски фонд за университета Йейл. Известен е с „Модела на Йейл“, който той създаде с Дийн Такахаши.

Под ръководството на му Фондацията на Йейл има средна годишна възвръщаемост от 11,8% от 1999 г. до 2009 г., което надминава средните резултати на пазара. В резултат на това множество други фондации и институции се опитаха да копират модела.

13. Филип Фишър

Филип Фишър е най-известен с това, че е автор на книгата “Обикновени акции и необикновени доходи (Common Stocks and Uncommon Profits) и че е ранен привърженик на инвестирането в растеж. Подобно на Бенджамин Греъм, Филип Фишър беше вдъхновение за “Оракула от Омаха” Уорън Бъфет.

12 урока за инвеститори след колапса на FTXСъвсем скоро ще видим още случаи като този на Сам Банкман-Фрайд и има начин да ги разпознаем

12. Питър Линч

Питър Линч е мениджър на взаимни фондове, известен с управлението на Magellan Fund във Fidelity Investments. Там той постига средна годишна възвръщаемост от 29,2% между 1977 и 1990 г. Това е повече от двойно повече от представянето на S&P 500 през този период от време. Питър Линч е и автор на книгата One Up on Wall Street.

11. Джон Темпълтън

Британският инвеститор и мениджър на фонд създаде Templeton Growth Fund, който се прочува със среден ръст от повече от 15% годишно в продължение на 38 години. Като ученик на бащата на инвестирането, Бенджамин Греъм, Темпълтън беше противоречив инвеститор. Той харесваше ценни акции, които други инвеститори пренебрегваха. Беше и един от първите, които инвестираха в Япония през 60-те години.

10. Бенджамин Греъм

Известен като бащата на инвестирането в стойност, Бенджамин Греъм е един от най-великите инвестиционни гурута, които историята познава. Може да прочетете неговата книга “Интелигентният инвеститор”. Бенджамин Греъм също е бил мениджър на фондове, чиято средна годишна възвръщаемост е около 20% от 1936 до 1956 г.

9. Чарли Мънгър

Американският милиардер и бивш адвокат по недвижими имоти, е заместник-председател на Berkshire Hathaway. Подобно на Уорън Бъфет, Чарли Мънгер е вдъхновяващ инвеститор, който вярва в закупуването на качествени компании под тяхната присъща стойност и задържането им завинаги, ако е възможно. Най-големият холдинг на Berkshire Hathaway в края на третото тримесечие е Apple Inc. със стойност на дял от 123,7 милиарда долара.

8. Стенли Дръкенмилър

Стенли Дръкенмилър е основател на Duquesne Capital, чиято стойност на портфейла от акции е над 1,7 милиарда долара в края на третото тримесечие. Към края на септември най-голямата позиция на фонда беше Coupang, Inc. с дял на стойност почти 324 милиона долара.

Днес Дракенмилър е може би най-известен с това, че работи за Джордж Сорос в Quantum Fund. Според Forbes Стенли Дракенмилър притежава 6,4 милиарда долара.

7. Дейвид Тепър

Дейвид Тепър е основател на Appaloosa Management и собственик на Carolina Panthers. Той е може би най-известен с това, че неговият фонд закупи значителен дял в Bank of America Corporation през 2009 г., което му донесе печалба от 7 милиарда долара.

6. Карл Айкан

Моредният милиардер, чиито дела във финансовия сектор може да послужат като вдъхновение за мнозина, е Карл Айдън. Той е основател на Icahn Capital. Предвид успехите си, Айкън е един от най-богатите хора в света с нетна стойност от 17,6 милиарда долара според Forbes.

5. Стив Коен

Милиардерът Стив Коен е основател на Point72 Asset Management. Той притежава Mets. През годините стилът на търговия на Коен еволюира, известен е с нюха си да наема талантливи хора, които да купуват и държат акции.

4. Джеймс Саймънс

Саймънс е един от най-богатите хора на планетата и е основател на фонда Renaissance Technologies, който рутинно купува и продава хиляди акции всяко тримесечие въз основа на сложни компютърни алгоритми. Като се има предвид, че Renaissance Technologies стана гигант с течение на времето, представянето на фонда изостава от пазара в някои периоди от време през последните години. Независимо от това, водещият фонд на Renaissance Technologies, който е само за служители, Medallion Fund, все още е топ фонд.

Топ 5 компании в бизнес портфолиото на Уорън БъфетМилиардерът се е зарекъл, че никога няма да се откаже от акциите в една от тях

3. Джон „Джак“ Богъл

Името на Джак Богъл се свързва с The Vanguard Group. Той помогна на десетки милиони хора да инвестират добре. Легендарният инвеститор почина през 2019 г. Той е основател на най-голямата в света компания за взаимни фондове Vanguard.

2. Джордж Сорос

Джордж Сорос е основател на Soros Fund Management - един от водещите макро фондове в историята. Той не е толкова богат като Уорън Бъфет, въпреки че през годините е имал подобно ниво на успехи.

1. Уорън Бъфет

Уорън Бъфет е основател на един от най-големите конгломерати в света - Berkshire Hathaway. От хората в този списък Бъфет е най-известният, предвид неговите медийни изяви и годишната му среща на инвеститорите на Berkshire Hathaway.

Бъфет е прословут с това, че обича да купува висококачествени компании с конкурентни предимства и да не се отказва от тях дълго време. Въпреки че вече е дарил над 49 милиарда долара, той все още струва около 109,5 милиарда долара, като се има предвид неговата инвестиционна мощ. Милиардерът е заявил, че ще дари над 99% от богатството си.