Милиардерът с либерални възгледи Джордж Сорос предупреди за предстояща глобална депресия и заяви, че след време руската инвазия в Украйна може да бъде разглеждана като началната точка на Третата световна война.

На годишната вечеря на Световния икономически форум Сорос заяви, че курсът на историята се е променил драстично от последното събитие в Давос.

“Русия нахлу в Украйна. Това разтърси Европа из основи,” заяви Сорос, цитиран от CNBC.

“Европейският съюз беше създаден, за да се предотвратяват подобни неща. Дори и когато сраженията спрат, тъй като това, в крайна сметка, трябва да стане, ситуацията никога няма да се върне към предишното статукво. Всъщност, руската инвазия може да се окаже началото на Третата световна война, а нашата цивилизация може да не я преживее.”

Лекторите на Шумът на парите 2022: Радослав КошковШумът на парите 2022 тази година ще предложи на публиката нов панел - Устойчиво развитие

Сорос заяви, че други въпроси, които касаят човечеството, като пандемиите, климатичните промени и избягването на ядрена война, се е наложило да останат на заден план. “По тази причина нашата цивилизация може да не оцелее,” допълни той.

В речта си Сорос каза още, че борбата срещу климатичните промени е трябвало да остане на второ място на фона на войната в Украйна.

“Въпреки това експертите ни казват, че вече изоставаме много и климатичните промени са на ръба да станат необратими. Това би могъл да бъде краят на нашата цивилизация,” заяви той.

Четири съществено важни характеристики за натрупване на богатствоБогатство не се трупа с пасивно четене или слушане, а с действия

Руската инвазия в Украйна се счита до голяма степен, че поставя планирания енергиен преход на кръстопът. Цените на природния газ и петрола скочиха, а световните енергийни пазари бяха силно дестабилизирани. Употребата на въглища нараства, докато западните нации отчаяно търсят алтернативи на руските въглеводороди.

Сорос заяви, че смята вероятността за необратими климатични промени за “особено плашеща.” “Повечето от нас приемат идеята, че в крайна сметка ще умрем, но считаме за даденост това, че цивилизацията ще оцелее,” каза той.

“По тази причина трябва да мобилизираме всичките си ресурси, за да сложим по-рано край на войната. Най-добрият и вероятно единствен начин да запазим цивилизацията си е да победим Путин. Това е най-важното,” допълни той.