В понеделник министрите на външните работи на ЕС проведоха първата си среща извън територията на блока, в Украйна, в знак на подкрепа си за страната, след като проруски кандидат спечели изборите в Словакия, а Конгресът на САЩ не вкара финансирането на Киев в законопроекта за разходите си през следващата година, пише Reuters.

"Свикваме историческа среща на министрите на външните работи на ЕС тук, в Украйна, страна кандидатка и бъдещ член на ЕС", заявява Борел в профила си в социалната мрежа X. "Тук сме, за да изразим нашата солидарност и подкрепа към украинския народ."

Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба коментира, че се гордее, че е домакин на срещата: "За първи път в историята, извън настоящите граници на ЕС. Но също така и в неговите бъдещи граници."

Вашингтон настоява, че твърдата му военна и политическа подкрепа за Украйна не се е разколебала, въпреки че Конгресът изключи средствата за страната от плана за спешни разходи, приет през уикенда, който предотврати спирането на работата на правителството.

Симпатизантът на Кремъл Роберт Фицо печели изборите в СловакияТрябват му съюзници, за да сформира правителство


Въпреки че републиканците, подкрепящи бившия президент Доналд Тръмп, все по-често призовават за спиране на финансирането на Украйна, администрацията на президента Джо Байдън заявява, че очаква контролираната от републиканците Камара на представителите да приеме мярка за запазване на потока от помощи.

В неделя Байдън притисна републиканците в Конгреса да подкрепят помощта, като заяви, че му е "писнало" от политическото боричкане, което почти доведе до затваряне на правителството, припомня още информационната агенция.

Украинският министър Кулеба коментира пред репортери, че Киев все още е уверен в подкрепата на САЩ.

"Не смятаме, че подкрепата на САЩ е разклатена, защото те разбират, че залогът в Украйна е много по-голям, отколкото самата Украйна", казва той пред репортери, докато поздравява Борел, и добавя, че въпросът е дали случилото се в Конгреса на САЩ през уикенда е "инцидент или система".

"Мисля, че беше инцидент", казва той. "Имаме много задълбочена дискусия и с двете страни в Конгреса - републиканците и демократите".

Даваме на Украйна неизправни ракети, Русия иска решението да се преразгледаПарламентът реши България да предостави на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие


В Европа проруският бивш министър-председател Фицо спечели най-много гласове на изборите в Словакия в неделя и ще получи първи възможността да състави правителство. Неговата кампания призоваваше "нито един патрон" от резервите на Словакия да не бъде изпращан в Украйна.

"Ние не променяме това, че сме готови да помогнем на Украйна по хуманитарен начин", заявява Фицо на пресконференция след победата си. "Готови сме да помогнем за възстановяването на държавата, но вие знаете нашето мнение за въоръжаването на Украйна".

Словакия, натовска държава с малка граница с Украйна, прие бежанци и при отиващото си правителство осигури непропорционално големи доставки на оръжие, като по-специално беше сред първите, изпратили изтребители, припомня Reuters и добавя:

Зърненият спор е напът да ограничи доставките на оръжия за Украйна Варшава спира оръжейната си помощ за Киев, след като Украйна заведе дело срещу Полша заради вноса на зърно


„Досега ЕС успяваше да запази твърдата си проукраинска позиция въпреки натиска от страна на Унгария, чийто националистически лидер Виктор Орбан редовно осъжда санкциите срещу Москва. За да състави правителство, Фицо ще трябва да създаде коалиция с поне още една партия, която публично не споделя позицията му по отношение на Украйна“.

"Мисля, че е твърде рано да се прецени как тези избори ще повлияят на подкрепата за Украйна", смята украинският външен министър Кулеба. "Трябва да изчакаме, докато се сформира коалицията".