Словакия се готви да избере своя пети министър-председател само за четири години и тъй като опозиционната партия на симпатизанта на Кремъл Роберт Фицо води допитванията, изборите в страната се очакват с тревога от Запада, пише в свой анализ CNN.

Откакто Русия нахлу в Украйна миналия февруари, Словакия е един от най-верните съюзници на Киев. Двете страни имат обща граница, Словакия e първата държава, изпратила противовъздушна отбрана в Украйна и приела десетки хиляди бежанци. Но това може да се промени, ако Фицо дойде на власт. Бившият премиер не крие симпатиите си към Кремъл и обвинява "украинските нацисти и фашисти" за провокирането на президента на Русия Владимир Путин да започне инвазията, повтаряйки фалшивия разказ, който Путин използва, за да оправдае инвазията си, припомня медията.

Фицо вече призова словашкото правителство да спре да доставя оръжия на Киев, казвайки, че, ако той стане министър-председател, Словакия „няма да изпрати още един кръг боеприпаси“. Той също така е против влизането на Украйна в НАТО.

Григорий Месежников, политически анализатор и президент на Institute of Public Affairs, словашки мозъчен тръст, казва, че като много симпатизанти на Русия, Фицо очертава подкрепата си за Москва като „мирна“ инициатива.

„Той и неговите съюзници твърдят, че не трябва да изпращаме оръжия в Украйна, защото това ще удължи войната. Те казват, че „ще има мир, ако спрем да изпращаме оръжия на Украйна“, защото ако не го правим, конфликтът ще приключи по-рано. Така че по същество те не са за мира, те са за Русия“, казва той пред CNN.

Изборите оставиха Испания в патова политическа ситуация Нито десните, нито левите могат да съставят правителство, без да се съобразят с противниците си


Преди това Фицо е министър-председател на Словакия повече от десетилетие, първо между 2006 и 2010 г. и след това отново от 2012 до 2018 г.

Той е принуден да подаде оставка през март 2018 г. след седмици на масови протести срещу убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова. Преди смъртта си Куциак съобщава за корупция сред елита на страната, включително хора, пряко свързани с Фицо и неговата партия SMER.

Хаос и вътрешни борби

На следващите избори през 2020 г. избирателите се отвръщат от SMER и избират дясноцентристката партия Ordinary People and Independent Personalities (OLaNO).

Първоначално възприемана като глътка свеж въздух, OLaNO и нейният лидер Игор Матович в крайна сметка разочароват много от своите избиратели. Матович, който е милионер, печели изборите със силна антикорупционна платформа, обещавайки да „изчисти“ Словакия. Но неговите заявки са компрометирани, след като е принуден да признае, че е плагиатствал магистърската си теза.

Матович е принуден да се оттегли малко повече от година, след като едностранното му решение да закупи ваксини срещу Covid-19 от Русия предизвиква бунт в коалиционното му правителство.

Матович си сменя мястото със своя финансов министър Едуард Хегер, но хаосът продължава. Докато страната се бори с последствията от пандемията и руската инвазия в Украйна, вътрешни борби и лични конфликти водят до разпадането на управляващата коалиция през декември. Хегер продължава да бъде служебен министър-председател, но и той се отказва през май и е заменен от технократ Лудовит Одор.

Лондон отлага с 5 години забраната на нови бензинови и дизелови автомобилиТова решение на премиера Риши Сунак ядоса местната автомобилна индустрия


Този хаос дава нов шанс на Фицо.

„Година след последните избори изглеждаше, че партията ще изчезне напълно. Но той успя да се възстанови и сега е фаворит“, казва Месежников. „SMER все още имат силна подкрепа сред своите основни гласоподаватели и тази подкрепа е емоционално свързана с Фицо, но те също така бяха подпомогнати от многото конфликти в правителството и от някои външни фактори, включително пандемията, високата инфлация, енергийната криза и войната в Украйна”.

Словакия има сложна избирателна система и фрагментирана политическа сцена с до 10 политически групировки, потенциално способни да достигнат прага от 5%, необходим за влизане в парламента. Това означава, че дори партията на Фицо да спечели изборите, той вероятно ще има нужда от поне един коалиционен партньор, като не е изключено да работи с Republica, екстремистка крайнодясна партия, която твърди, че войната в Украйна е следствие от „политиката на разширяване на НАТО“ и „агресията на Киев срещу руското малцинство в Източна Украйна“.

Дезинформацията и пропагандата печелят

Правителствените борби и няколко нашумели корупционни скандала отслабват доверието на хората в обществените институции и създават благоприятна почва за кампании за пропаганда и дезинформация.

При последния обрат миналия месец словашката полиция обвини шефа на службите на страната и няколко други високопоставени служители по сигурността в заговор за злоупотреба с власт. Фицо, който е близък до някои от замесените в скандала, описва ситуацията като „полицейски преврат“.

Полша, Унгария и Словакия с едностранни забрани за внос на украинско зърноРешенията на трите страни бяха оповестени веднага след като ЕК съобщи вчера вечерта, че няма да удължи временните ограничения за земеделския внос


Според проучване на GlobSec, базиран в Братислава мозъчен тръст за сигурност, само 40% от словаците смятат, че Русия е отговорна за войната в Украйна, най-ниският дял сред осемте централно-източноевропейски и балтийски държави, върху които GlobSec се фокусира. В Чешката република, която е била една държава със Словакия, 71% от хората обвиняват Русия за войната.

Същото изследване установява, че 50% от словаците възприемат Съединените щати - дългосрочен съюзник на страната, като заплаха за сигурността.

Доминика Хайду, политически директор в Центъра за демокрация и устойчивост на GlobSec, казва, че Словакия е изключително уязвима за руската пропаганда.

„Някои от партиите, които в момента водят в социологическите проучвания, разпространяват едни и същи наративи – например, че Западът е този, който се опитва да ни „вкара“ във войната и че всеки глас, който е проукраински, автоматично е антисловашки", казва тя и добавя, че проруската пропаганда има отзвук и защото голяма част от населението винаги е било проруски настроено и дори сега около ¼ от хората гледат положително на руския президент Владимир Путин.

„В исторически план винаги е имало силен панславянски разказ за Русия като по-силния брат, който защитава словаците от унгарците и който след това освободи Словакия от нацистите“, посочва Хайду.

Словакия има сложни отношения с Унгария, тъй като е била част от Австро-Унгарската империя векове. Унгарците са най-голямото малцинство в Словакия и много унгарци все още виждат Трианонския договор от 1920 г., който предефинира националните граници след Първата световна война, като несправедливост срещу тяхната страна. Това води до националистическа реторика от двете страни на границата.

Намек на Полша, че Украйна е неблагодарна, предизвика дипломатически искриПравителството на Полша гради репутация на един от най-твърдите поддръжници на усилията за отбрана на съседа си


Вера Йоурова, висш служител по цифровите въпроси на Европейската комисия, казва, че гласуването в събота ще бъде „тест“ за това колко ефективни са социалните медии в противодействието на руската пропаганда в Словакия, тъй като въпросът е основна разделителна линия в изборите.

Месежников пък посочва, че Фицо и неговите съюзници се възползват от нарастващата умора и гняв сред словашките избиратели заради недвусмислената подкрепа на правителството за Украйна.

„Правителството взе много бързо и твърдо решение – и бих казал, че по този начин се оказа от правилната страна на историята – да подкрепи Украйна“, казва той. „Словакия стана проактивен член на ЕС в предлагането на санкции срещу Русия и изпрати цялото оборудване, което можеше, в Украйна.“

Решението на Словакия да изпрати противовъздушна отбрана само седмици след началото на инвазията е последвано от доставка на бронирани машини, хеликоптери, гаубици и друго оборудване. Страната е приела повече от 100 000 украински бежанци - забележим брой за държава от едва 5,4 милиона.

Месежников обаче казва, че немалка група словаци не е съгласна с този подход и че SMER и Republika бързо са започнали да ги ухажват.

„Другият им аргумент, освен мирния, е, че не трябва да помагаме на Украйна, защото е за сметка на словаците. Казват, че е твърде скъпо и трябва да се тревожим само за себе си“, посочва в заключение Месежников.