През последните дни Унгария е разтърсена от внезапните оставки на двете най-популярни и успешни жени в иначе силно доминираната от мъже управляваща партия на Виктор Орбан.

Президентът Каталин Новак и бившият министър на правосъдието Юдит Варга поеха отговорност за помилването на Ендре К., бивш заместник-директор на държавно сиропиталище.

Той е бил осъден на затвор за това, че е убеждавал деца да оттеглят показанията си за сексуално насилие срещу директора на социалното заведение, но впоследствие попада сред 25-те души, помилвани при посещението на папа Франциск в Унгария миналата година.

Името на Ендре К. обаче нашумява едва на 2 февруари, пише в анализ по темата BBC.

Въпросът може да постави в дълбока криза цялото правителство на страната, за което защитата на децата и традиционните семейни ценности е крайъгълен камък в отстояваната политика.

Заради скандално решение унгарският президент Каталин Новак подаде оставкаПричината е заради помилван затворник, осъден за прикриване на сексуално насилие над деца

Най-лошото за премиера Орбан и неговата партия Фидес е, че оставката на двете дами предизвика лавина от обвинения за начина, по който той управлява страната.

Освен това, на фона на засилващите се протести, Орбан остава лишен от двама свои много различни, но важни съюзници, отбелязва още BBC.

Президентът Новак излъчваше имидж на "майка на нацията", тясно свързан с популярната политика за насърчаване на двойките да имат повече деца.

Тя демонстрираше по-всеобхватен и по-малко агресивен стил от министър-председателя в своята до голяма степен символична роля на държавен глава.

Далеч по-консервативната и крайна Юдит Варга имаше ролята да поведе управляващата партия в битка срещу "брюкселските бюрократи" на европейските избори през юни. След подаването на оставката си обаче, тя обяви, че напълно ще се оттегли от политическия и обществения живот на страната.

Как Мелони и френската любезност накараха Орбан да пусне фонда за УкрайнаВ четвъртък лидерите на ЕС постигнаха споразумение за отпускане на помощ в размер на 50 млрд. евро за Украйна, като дори унгарският министър-председател се съгласи

Други две ключови фигури в Унгария също са обект на атаки - ръководителят на комуникациите на Орбан Антал Роган, който отговаря и за тайните служби, и Золтан Балог, протестантски епископ и личен съветник на премиера. Според слуховете, именно той е лобирал за помилването на Ендре К., но той категорично отрича това твърдение.

Минути след оставката на Юдит Варга, бившият ѝ съпруг и влиятелен вътрешен кадър на Фидес – Петер Магяр, заяви:

"Не искам да бъда нито минута повече част от система, в която истинските виновници се крият зад женски поли. Дълго време вярвах в един идеал, в една национална, суверенна, гражданска Унгария.

През последните няколко години и особено днес обаче осъзнах, че всичко това всъщност е само политически продукт, захаросано покритие, което служи само за две цели: да се прикрие работата на фабриката за власт и да се придобие огромно богатство".

От тогава насам той публикува всекидневно нови критики към правителствени фигури във Facebook.

„Ядрена опция“ за Орбан: Може ли Унгария да стане безгласна буква в ЕСОт 2018 г. Унгария е в първата фаза на член 7 заради отстъплението от демокрацията, наблюдавано от министър-председателя Виктор Орбан

На този фон, опозицията се възползва от ситуацията и внесе искания за разследване на начина, по който помилван бившият зам.-директор на сиропиталището.

Реакцията на правителството и на проправителствените медии беше яростна.

"Не отговаряме на отчаяните опити на хора в безнадеждна ситуация", настоя говорителят на Орбан Берталан Хаваси.

"Трябва да демонстрираме силата си, защото глутницата хиени, тези напълно аморални, лъжливи копелета... сега усещат миризмата на кръв, защото смятат, че моментът е настъпил", написа Жолт Байер във водещия правителствен всекидневник Magyar Nemzet.

Нещо повече – той предложи демонстрация на сила от страна на поддръжниците на правителството на 15 март - национален празник на Унгария.

Друг коментатор, Жолт Йеженски, отправи критиките си в правителствения таблоид Pesti Sracok.

"Онези, които обявяват Юдит Варга за съюзник на педофилите, които с пяна на уста искат главата ѝ, са същата гнусна, сатанинска тълпа, която е искала смъртта на Христос от Пилат Понтийски. Тези мръсници, плъхпве от канала, не са се променили от 2000 години."

Орбан продължава да се противопоставя на присъединяването на Украйна към ЕСУнгарският лидер заяви, че отварянето на пътя на Украйна към членство в ЕС ще подкопае доверието в блока

От страна на самия Орбан е налице строго мълчание. Поне засега.

Несъмнено, това е най-голямото предизвикателство за 14-годишното управление на Фидес, а макар че оставките на високопоставени лица все още не са накърнили сериозно властта, нанасят публично петно върху репутацията на правителството.

За петък (16 февруари) е планиран протест срещу Орбан, но се очаква министър-председателят да отговори публично в събота, когато трябва да произнесе годишната си реч пред нацията, допълва BBC.