Депутатите от партията на унгарския министър-председател Виктор Орбан бойкотираха извънредното заседание на парламента, на което беше предвидено гласуване за включване на Швеция в НАТО.

В резултат на това се увеличават 18-месечните отлагания, които разгневиха съюзниците на Унгария.

Депутатите от управляващата партия Фидес заявиха, че искат шведският министър-председател Улф Кристерсон да посети Будапеща, преди да ратифицират предложението.

Унгария е единствената страна от НАТО, която не е одобрила кандидатурата на Стокхолм за членство - процес, който изисква подкрепата на всички членове, което вгорчава отношенията със САЩ и предизвиква безпокойство сред съюзниците им, посочва Reuters.

„Ядрена опция“ за Орбан: Може ли Унгария да стане безгласна буква в ЕСОт 2018 г. Унгария е в първата фаза на член 7 заради отстъплението от демокрацията, наблюдавано от министър-председателя Виктор Орбан

Посланникът на САЩ Дейвид Пресман пристигна изненадващо в унгарския парламент днес, за да наблюдава гласуването.

“Присъединяването на Швеция е въпрос, който пряко засяга националната сигурност на Съединените щати, а също и тази на алианса като цяло”, заяви Пресман.

"Министър-председателят обеща да свика парламента, да го призове да действа при първа възможност, днес имаше възможност да го направи. Очакваме с нетърпение да наблюдаваме отблизо това и Унгария да действа експедитивно", добави посланникът.

Швеция подаде заявление за присъединяване към НАТО през май 2022 г. в рамките на историческа промяна в политиката си за сигурност, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна, отбелязва Reuters.

НАТО към Турция: Времето за приемане на Швеция дойдеВ средата на ноември турският парламент започна да разглежда кандидатурата на Швеция

Управляващата партия, която има абсолютно мнозинство в парламента, спира кандидатурата на страната от юли 2022 г., като твърди, че шведските политици са изрекли "откровени лъжи" за състоянието на унгарската демокрация.

След като през януари парламентът на Турция гласува за одобряване на присъединяването на Швеция, Унгария стана последната от 31-те членки на военния алианс, която не направи това.

Миналия месец Орбан заяви пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че ще призове партията си да ратифицира кандидатурата "при първата възможност".

Заседанието на парламента днес беше подкрепено от шест опозиционни партии, но депутатите от Фидес не присъстваха, което провали опита за включване на гласуването в графика на законодателния орган, отбелязва Reuters.